5 mindennapi élelmiszer, ami nem létezne a benne nyüzsgő apró lények nélkül
2022. August 17.Néhány kedvenc ételünk és italunk létrehozásában apró élőlények, pontosabban mikroorganizmusok segítenek. Nélkülük nem lenne például sör se, de mindennapi kenyerünkről is lemondhatnánk.
Kenyér
A kenyérben azért vannak üregek, mert sütés közben az élesztőben lévő mikroorganizmus elkezd szén-dioxidot és más gázokat termelni.
Sör és bor
Itt is az élesztő a lényeg, ami a cukrot átalakítja alkohollá.
Joghurt
A tejet felmelegítik, majd lehűtik, így készül a joghurt, a tejben lévő baktériumnak és laktóznak köszönhetően.
Sajt
A sajt úgy jön létre, hogy baktérium kerül a tejhez.
Kombucha
Ez egy tea, aminek elvileg szuperereje van. Baktériumot és élesztőt vegyítenek a készítése során.
Megosztom barátaimmal