Ezért a fokhagyma az utolsó: 10 konyhai tipp, ami könnyebbé tesz mindent
2022. June 10.Némelyik közülük egészen magától értetődőnek tűnik, mégis sokat elkövetik a hibát, hogy másképp cselekednek…
1. A hozzávalókat egységesen ugyanakkorára szeleteld.
Az alapszabály egyszerű: ami ugyanúgy néz ki, az ugyanannyi idő alatt fő vagy sül meg. Mégis hányszor látjuk, hogy a gulyásban az egyik húsdarab kétszer akkora, mint a másik, és a szakács csodálkozik, hogy a nagyobb kevésbé főtt át…
2. Ne tedd a serpenyőbe a hozzávalókat, amíg az olaj nem elég forró.
Ha idő előtt, hideg vagy langyos alja teszed a hagymát, fokhagymát, egyéb hozzávalót, akkor az elázik, mielőtt átsül, és ezáltal veszít az ízéből is.
3. Hasznos, ha a húst sütés előtt papírtörlővel áttörölöd.
A hús a hűtőből kivéve viszonylag sok nedvességet hordoz magában, ha áttörlöd sütés előtt, gyorsabban és egyenletesebben fog sülni.
4. Ha fűszerekkel dolgozol, mindig a fokhagyma legyen az utolsó.
A fokhagyma könnyen odaég, azonkívül ha korán teszed a serpenyőbe, lábasba, az ízéből is túl sokat veszít.
5. Ha nem használsz egy edényt, lábast, serpenyőt, azonnal most el.
Ahogy a mondás tartja: aznap este örömmel, másnap reggel körömmel.
6. A gombát, a cukkinit és társait azután fűszerezd, hogy megpirultak.
Sokan elkövetik a hibát, hogy akkor fűszerezik a zöldséget, amikor még épp csak a serpenyőbe került, ami óriási öngól: a gomba és a zöldség is rengeteg vizet ereszt magából, így plötty és íztelen lesz. Bölcsebb dolog megvárni, amíg kicsit megpirul, és utána fűszerezni ízlés szerint.
7. Pácold a csirkemellet, mielőtt a sütőbe, serpenyőbe kerül a csirke.
A tévhittel ellentétben még órákra sincs szükség, már 15 perc is csodákra képes.
8. Fűszerezd a húst sütés közben is, ne csak a végén.
Így a folyamat különböző fázisaiban szívja magába a megfelelő fűszereket.
9. Ha elsóztad, jöhet egy kis sav…
Vagyis egy kis citrom vagy lime, ami gyönyörűen felszívja a túl sok sót.
10. A folyamat végén: soha ne dobd ki a serpenyő, sütő aljára ragadt barna részeket.
A legtöbbször ezek a részek a legfinomabbak. Van, hogy egy kis folyadék – pl. citromlé – kell a feloldásukhoz, de kár volna a kukába dobni ezt a réteget. A legjobb, ha visszaforgatod az ételre, különleges, gazdag ízt fog kölcsönözni a finomságnak!