Jó másnaposságra és egyháza is van – igen, ez a bacon!
Olyan tényeket gyűjtöttünk össze a baconről, amelyek még a hús legnagyobb rajongóit is meglephetik. Jöjjön tíz érdekesség, ismeretükben talán még nagyobb étvággyal fogyasztjuk el kedvenc baconös omlettünket vagy hamburgerünket.
Az egyik legrégebbi finomság
A bacont a kínaiak „fedezték fel”. Időszámításunk előtt 1500 körül kezdték el a sertés húsának ezen részét élelmiszerként feldolgozni. Innen, Ázsiából került a bacon Európába, ahol elsőként a rómaiak kaptak rá az ízére – ők többek közt fügével és borral fogyasztották.
Honnan származik a bacon szó?
Magyarországon is többnyire az angol bacon szót használjuk, amikor a sertésszalonnára gondolunk. De vajon honnan származik az angol bacon szó? A német „bak” szóból, ami a sertés hátsó részére utalt, ahol az a hús található, amiből később a bacon lesz. Francia nyelvterületen a „bak” szó „bacco”-vá alakult, a 12. században pedig Angliában baconként kezdték el emlegetni az újdonságnak számító húst. Igaz, akkoriban a „bacoun” szót még nem kifejezetten a mai értelemben használták a baconre, a középkori Angliában a sózott húsokat illették ezzel a névvel.
1770 óta gyártják nagyüzemben
Angliában a közösségek hentesei készítették a bacont, füstöléssel, sózással tartósították. A húst a helyi piacokon árulták, és a környéken lakók vásárolták meg. Mindez körülbelül 1770-ig tartott, amikor John Harris Wiltshire-ben megnyitotta a gyárát, ahol nagyüzemi mennyiségben készítette a saját (wiltshire-i) eljárással készült baconjeit, és árusította az ország lakosainak.
Az illatában rejlik a varázsa
Legalábbis részben. A bacon sütése közben a benne található aminosavak, zsírok és cukrok olvadni kezdenek, létrehozva a Maillard-reakciót. Ennek végeredményeként a bacon megpirul, közben pedig olyan fenséges anyagok szabadulnak fel, amelyektől rögtön megjön az étvágyunk.
A franciák a bacon illatú parfümöt is feltalálták
Bő száz évvel ezelőtt egy furfangos párizsi hentes kitalálta, hogy megalkotja a bacon illatú parfümöt. Azt remélte tőle, hogy a boltja előtt szétspriccelve az üzletébe csábítja majd a vásárlókat. Az ötlet valószínűleg működőképes volt, legalábbis a Fargginay cég azóta is él és virul, hogy 1920-ban megörvendeztették a világot az Eau de Baconnal. És ami még érdekesebb: még most is árulják.
1992 az egyik legfontosabb év a bacon történelmében
Bár magas zsírtartalma miatt a 20. század közepén veszített népszerűségéből, de a ’80-as évek diétatrendjeinek köszönhetően (ilyen volt például az Atkins-diéta) a zsíros ételek már nem számítottak ördögtől valónak. Olyannyira nem, hogy 1992-ben az egyik amerikai gyorsétteremlánc, a Hardee’s megalkotta az első baconös hamburgerét, ami egyből közönségkedvenccé vált, ezért a konkurens cégek is gyorsan ellopták az ötletet: bacont a hamburgerbe! Később a magyarországi étteremláncok is rácsatlakoztak a trendre, a bacon mostanra nálunk is az egyik legkedveltebb hamburgerfeltét – tudtuk meg Kovács Pétertől, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától.
A baconnek egyháza is van
Természetesen ez is Amerikában található, és több mint huszonötezer taggal büszkélkedhet. A „hívőknek” lényegében nem kell mást csinálniuk, mint dicsőíteni a bacont. Bár az egyháznak nincs hivatalos temploma, időről időre összejárnak a tagok különböző helyszíneken. Ezeken a gyűléseken nemcsak a bacon iránti imádatukat beszélik meg a másikkal, hanem már több ezer dollárnyi összeget is összegyűjtöttek, amit jótékony célra ajánlottak fel.
Tipp: Bacont a desszertbe? Igen!
Még baconnek szentelt tábor is létezik
A bacon tábor nem sokban tér el egy hagyományos nyári tábortól, kivéve, hogy kevesebb cserkésztrükköt tanulhatnak meg a résztvevők, ellenben annál jobban bővíthetik ismereteiket a bacon felhasználását illetően. A michigani Ann Arborban minden évben megrendezik a tábort, a legfontosabb program – nem meglepő módon – pedig a főzőkurzus, ahol szakavatott séfek árulják el, hogyan tehetőek az ételek még finomabbá a bacon segítségével.
Az amerikaiak a legnagyobb baconfogyasztók
Az előző pontok után talán ez nem is meglepő, viszont azon már inkább elámulhatunk, hogy egy átlagos amerikai egy évben picivel több mint 8 kilogramm bacont fogyaszt el. Viszonylag könnyen összejöhet ez a mennyiség, tekintve, hogy az amerikai éttermeknek több mint hetvenöt százaléka kínál legalább egy olyan fogást, amiben bacon is van. Sőt a hagyományos amerikai reggeli elengedhetetlen részeként is találkozhatunk a baconnel, de az amerikaiak nem riadnak meg az édes bacontől sem: a húst cupcake-ekhez is hozzáadják juharsziruppal együtt. Az ehhez hasonló extrém receptek Magyarországon is egyre elterjedtebbek – tette hozzá Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. képviseletében.
Másnaposság ellen kiváló orvosság
Bár ezernyi cikket lehet olvasni az interneten a másnaposság elleni legjobb csodaszerekről, vannak, akik a baconre esküsznek. A benne lévő aminosavak ugyanis segítenek elcsendesíteni a fejfájást, szédülést, fülzúgást. Persze emellett nem árt minél több vizet meginni, hogy mihamarabb túl legyünk az előző éjszaka kellemetlen utóhatásain.
Ez is érdekelhet: