Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: DélKerTÉSZ

Hungarikum lett a szentesi paprika

2021. December 15.

Rangos elismerést kapott a szentesi paprika, decemberben ugyanis bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A paprika igen népszerű a magyar háztartások körében, mi magyarok jóval többet viszünk haza ebből a zöldségből, mint a környező országokban élők. Az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ bízik abban, hogy a hungarikummá vált szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket. A paprikaféléket már 112 hektáron termelő DélKerTÉSZ-nél 2021 első tíz hónapjában csaknem 13 ezer tonnára rúgott az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,3 milliárd forintot tett ki.

 

Új elemekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár, az eddigi 79 hungarikumhoz három új tag csatlakozott, az új belépők egyike pedig a szentesi paprika. A szentesi paprikát eredetvédett termékként ezen a néven 2014 óta értékesítik, ekkor nyilvánította az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. 

„A Hungarikum Bizottság egyhangúlag támogatta a döntést, ez óriási lehetőség és felelősség is. A Szentesi paprika története 150 éve bolgárkertészetként indult, majd ez teljesedett ki az üvegházépítésekkel, termálkútfúrásokkal. A hungarikum elismerés Szentes városának és a szentesi emberek munkájának” – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. 

„Hatalmas öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a szentesi paprika bekerült a hungarikumok közé. A paprikatermelés évtizedek óta meghatározó tevékenység Szentes környékén, a termelőinkkel együtt pedig folyamatosan azon dolgozunk, hogy még népszerűbbé és ismertebbé tegyük a szentesi paprikát és a magyar zöldségeket. A Hungarikumok Gyűjteményében való megjelenés azt mutatja, hogy jó úton járunk” – mondta az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ elnöke, Nagypéter Sándor.

Fotó: DélKerTÉSZ

Még egy kis paprika: Vajon számít a kaliforniai paprika színe?

 

Folyamatosak a fejlesztések

Nagypéter Sándor kiemelte, ahhoz a magyar termelők tartani tudják a lépést, és a külpiacokon is meg tudjanak jelenni, elengedhetetlenek a technológia fejlesztések. A DélKerTÉSZ termelőinél folyamatosak a beruházások annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű és egyre többfajta zöldséget tudjanak termelni. 

Szentes ugyanis a legfontosabb hajtatókörzetek egyike, a hajtatott zöldségtermesztés pedig a mezőgazdaság innovatív ágazata, amelyben komoly fejlődési lehetőség van. Szabályozott környezetben, precíz, szinte izolált környezeti viszonyok mellett – többek között termálvízzel fűtött zöldségházakban – tudnak a zöldségek fejlődni, így a klímaváltozás miatt szélsőségessé váló időjárás okozta károkat is minimalizálni lehet.  

A DélKerTÉSZ-nél a paprikaféléket egyébként 112 hektáron termesztik, ami tavaly óta öt hektárral nőtt. A paprikafélék értékesítéséből 2021 első tíz hónapjában csaknem 13 ezer tonnára rúgott az értékesített mennyiség, az árbevétel pedig 6,3 milliárd forintot tett ki.

 

Népszerű a magyarok körében a TV paprika

A paprikák pedig népszerűek a vásárlók körében: a GfK piackutató adatai szerint Magyarországon a háztartások 95 százaléka vásárol paprikát, és az egy háztartásra jutó átlagos mennyiség 2021 júniusában 13,6 kg volt, ami jóval több mint a környező országokban. A DélKerTÉSZ megbízásából készült reprezentatív kutatásból az is kiderül, hogy a gyakran fogyasztott zöldségek, így a paprikák közül a legtöbben – 88 százalék – a tölteni való paprikát (TV) ismerik, 86 százalékkal a második helyre a kaliforniai paprika került, míg 80 százalékkal a hegyes erős végzett a harmadikként. 

A boltokban a paprikák közül a legtöbben, 73 százalék a TV paprikát keresik, utána következik a kaliforniai paprika és a hegyes erős paprika 62 és 46 százalékkal. A harmincasok körében egyébként a pritaminpaprika nagyon népszerű: 49 százalék szokta ezt a fajtát vásárolni, ezzel ennél a korosztálynál ez a második legkedveltebb verzió. 

„Bár még messze vagyunk az optimálistól, de a hivatalos adatok szerint növekedett az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás is. Míg mennyiségben még mindig a tradicionális paprikafajtákat keresik a leginkább a magyarok, addig főleg a fiatalabb korosztály körében egyre népszerűbbek a különlegességek és a színesebb, édesebb fajták. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy a magyar termelők tudjanak reagálni ezekre az igényekre, folyamatosak legyenek a termékfejlesztések, és itthon is elő lehessen állítani a különlegesebb zöldségfajtákat” – tette hozzá Nagypéter Sándor.

A szakember bízik abban, hogy a hungarikumként a szentesi paprika még népszerűbb lesz a vásárlók körében, és egyre többen keresik majd a boltok polcain a magyar zöldségeket és gyümölcsöket. 

 

Ez is hungarikum: 

Debreceni – a legszaftosabb hungarikum története

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!