Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Debreceni - a legszaftosabb hungarikum története

“A debreceni olyan, mint a vietnami balzsam: mindenre jó.- vallja Pataky Péter, az IKON étterem séfje és az Ízes élet egyik házigazdája, aki azt is megmutatta, hogy bátran mehet krumplilevesbe, rakott krumpliba, lecsóba, de ugyanilyen jól kiegészíti például a tengeri keszeget és a kékkagylót. Mert “minden jobbá tehető egy kis debrecenivel” - tette hozzá a séf.
2015. november 4.

Újra bővült a hungarikumok egyre szélesebb listája, a Debreceni Értéktár Bizottság tavaly döntött a debreceni páros kolbász nemzeti értékké nyilvánításáról, felkerült a megyei, majd idén áprilisban a nemzeti értéktárba is. A debreceni páros kolbász olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik, a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig.

A legszaftosabb hungarikumdebreceni_paros_kolbasz_008

Abban, hogy az utóbbi időben háttérbe szorult debreceni páros kolbász ismét a figyelem központjába került, nagy szerepe van Balogh Károlynak, az IKON étterem egyik tulajdonosának, valamit séfjének Pataky Péternek és csapatának is. Ők nemcsak a recept tökéletesítésén fáradoztak, hanem rendszeresen népszerűsítik hazai gasztronómiai fesztiválokon (pl. Stílusos Vidéki ÉttermiségGourmet Fesztivál), valamint külföldön is, legutóbb például Bécsben sütögették a “Debrezinert”. Létrehozták “A Debreceniző”-t, ahol saját mustár kíséretében, puha házi kenyérrel kínálják a ropogósra sült páros kolbászt.

KolbásztörténelemNAB_2304_debreceni

Arról, hogy hogyan lett az egykori pásztori, majd vásári étel ilyen népszerű, dr. Mazsu János történész, egyetemi tanár elmeséli, hogy a 19. század elejéről szármaik az első írásos emlék róla. Pásztorok készítették, eleinte még pirospaprika nélkül. Ez időtájt inkább a hurkák voltak népszerűek a vásári forgatagokban. 1840-ról már nemcsak a gyártásról találunk jelentést, de az árusítás körülményeiről is. Az akkori hagyományoknak megfelelően cívis asszonyok csapata kínálta vásárokon. Innen osztrák és német kereskedők vitték tovább nyugati irányba bővítve a bajoros változatok kínálatát. A páros kiszerelés is a vásári időkre vezethető vissza, mivel nehéz pontosan ugyanakkora darabokat tekerni a töltéskor. A reklamációt kiküszöbölendő az árusok egy trükkhöz folyamodtak: kisarasznyi mennyiséget tekertek és párban árulták, hogyha az egyik kisebbre sikerül, a másik azt kompenzálja. Innentől párban járt a kolbász, elégedetten vitték a vevők.

A debreceni titka

biro_debrecen

Maga az eljárás a védett. A hozzávalók a kötelező elemek, ezen belül minden háznak megvan az egyedisége, a sajátos ízesítése. Ami egyezik, az az aprított hús, általában sertés és marha vegyesen, só, őrölt fűszerek: bors, fűszerpaprika, kömény, zúzott fokhagyma, szalonna és víz. Létezik kóser változat, 100% marhahúsból, van 100% sertéshúsos változat is, a leggyakoribb viszont a 30%-ban marha, 70%-ban sertéshúsból készült kolbász. Pataky Péter és csapata mangalica húst és mangalica hátszalonnát használ, amit szürkemarhával kever. Nagyon fontos, hogy a húst és a szalonnát is darabosra, mozaikosra kell aprítanunk ringakés, vagy nagy tétel esetén cutter segítségével. A szaftosságért a hozzáadott zsírszalonna és a víz felel.  A fűszerekkel jól összedolgozott tölteléket sertésbélbe töltik, és az előírásnak megfelelően 12 cm-es darabokra tekerik. “Figyelni kell a felhasználandó hús hőmérsékletére is, a hideg hús nem kenődik szét a késeken, valamit a vízfelvétele is más, mint a meleg húsnak. Ennek a későbbi roppanósság miatt van fontos szerepe.” – tudtuk meg Bíró Lajos séftől, aki a Nagyerdőn megrendezett Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál kolbásztöltő versenyén avatta be a közönséget néhány kolbász‐titokba. Régebben füstölés után gőzőléssel tartósították. Ma ezt az eljárást felváltotta a meleg füstölés, ahol 72-75 fokos maghőmérsékleten történik a sterilizás a gőzőlő-füstölő kamrában. Így akár főzés, sütés nélkül is fogyasztható debrecenit kapunk. (A képen balról jobbra Dr. Mazsu János történész, Bíró Lajos séf és Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a debreceni Zamat Fesztiválon)

All star kolbászLecsós galuska házi debrecenivel

A debreceni páros igenis reneszánszát éli. A legegyszerűbben sülve-főve készíthetjük, de továbbgondolva számtalan variációt megálmodhatunk. A sült debrecenit hotdogként hosszúkás zsemlébe evvel-avval töltve, vagy wasabi szósszal, tormával és sült hagymakarikákkal, esetleg lecsós galuskával is kínálhatjuk. Készíthetünk még debreceni töltött káposztát is, kaprosan, paradicsomosan, de tökéletes párja lehet a tészta is.

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.