Kávé vagy tea? Melyiket kortyolod szívesebben?
2021. October 19.Egy kávét? Valószínűleg éppen most is az aranyló folyadékot iszod, élvezve a gazdag aromát, a keserű ízt, és persze a koffein adta energialöketet. Vagy inkább teázós típus vagy? Függetlenül a preferenciáidtól, a kávé és a tea szerves része a kultúránknak.
A ShopAlike-nál szintén szeretik a reggeli (vagy délutáni, vagy alkalomadtán akár esti) koffeinbombánkat, ezért mélyebben beleástak a témába, és összegyűjtöttek néhány információt például arról, hogyan jutott el Európába, hogyan isszák az európaiak a kávét (vagy teát), és mire keresnek rá az emberek a neten a két itallal kapcsolatban.
Egy kis történelem…
A kávé története az ízéhez hasonlóan gazdag. A 17. század környékén került Európába, miután az Északkeletre látogató utazók hírt hoztak az ott fogyasztott rejtélyes keserű fekete italról. Nem kellett sok ahhoz, hogy az ital népszerűvé váljon. Az akkortájt a legkedveltebb reggeli italoknak számító sör és bor helyét rövid időn belül a kávé vette át. Különösen Nyugat-Európában indult rohamos növekedésnek a kávé iránti igény.
Ezzel szemben a tea, ami meglepő módon nem az angolok által terjedt el, már a 16. században megjelent Európában. Az első írásos emlék viszont csak 100 évvel később keletkezett, mikor az angol Richard Wickham, a Kelet-India Társaság vezetője levélben a lehető legjobb „chaw”-t rendelte egy makaói kereskedőtől. Csak 1750-re csökkent annyira a tea ára, hogy a britek nemzeti italává vált. A 21. században pedig már elkerülhetetlen része minden kávéháznak és vendégségnek.
Hogyan segíthet egy teafilter a mosogatásban? Mutatjuk!
Ezért jó, ha rendszeresen élvezed kedvenc forró italodat…
A kávénak nemcsak az íze mennyei, de rengeteg előnnyel is bír az egészséged számára. Kutakodtunk egy kicsit, és ezeket az izgalmas tényeket találtuk:
Tea
Jók ezek az előnyök, de mi a helyzet az ízzel?
A jól ismert, finom kávéaroma a pörkölésnek köszönhető, mely 800 különböző aroma-vegyületet szabadít fel. A babokat 8-10 percen keresztül folyamatosan mozgatják, hogy ne égjenek meg és egyenletesen pörkölődjenek. A különböző füstös ízekért levegő kering a kemencében. A pörkölés úgynevezett Maillard-reakciót okoz, megadva a babok szép barna színét. Ez a hatás szabadítja fel az aromákat is. Ráadásul a babok savassága csökken a pörkölési folyamat során, a glükóz és a gyümölcscukrok pedig karamellizálódnak.
4 gyakori kávétípust fogyasztanak a világ körül, és ezek közül az arabica a leghíresebb. A másik három típus a robusta, a második helyen a népszerűségi listában, majd a liberia és az excelsia a 3. és 4. helyen.
Kávés receptajánlatunk: Kávés-kakaós cupcake
#KellEgyForroItal
A kávé és tea népszerűségét a velük kapcsolatos hashtagek száma is mutatja. Összehasonlítottunk néhány országot, és az alábbi következtetésre jutottunk. A te országod mennyire rajong a kávéért és teáért?
Mit keresünk a neten?
Az országokkal kapcsolatban, Magyarországon mit keresnek az emberek a ShopAlike-on?