Hallottál már a fekete fokhagymáról?
2021. September 12.Több ázsiai országban is elterjedt népi orvosság a fekete fokhagyma, sőt manapság időnként már éttermi fogásokban is találkozhatunk vele. Hogy mi is ez pontosan? Igazából hagyományos fokhagyma, amit heteken, hónapokon át érlelnek szigorúan szabályozott hőmérsékleti viszonyok között és állandó páratartalom mellett. Állaga puha és krémes lesz, íze pedig kevésbé markáns, tehát a legtöbb receptben, ahol fokhagymát használunk, nyugodtan használhatunk fekete fokhagymát is. Elkészítésének módja nem annyira bonyolult, inkább időigényes. Az érlelés tarthat akár 60 napon keresztül, de három hét alatt is elkészülhet. Több házi módszer létezik, ha nagyon rákaptunk az ízére, érdemes beszerezni hozzá egy fermentáló dobozt, vagy ha van rizsfőzőnk, azzal is próbálkozhatunk. Arra mindenképpen fel kell készülnünk – akármilyen módon is készítjük –, hogy erős fokhagymaszag fog terjengeni heteken keresztül, így jó, ha olyan helyen állunk neki, ahol ez nem jelent problémát. Nézzünk egy receptet! 6-7 fej fokhagymát érdemes egyszerre elkészíteni. Ezeket tisztítsuk meg, de csak egy szivacs durva oldalával, ne pucoljuk meg, és ne nedvesítsük be. Ha van rizsfőzőnk, állítsuk „meleg” (ne alacsony) fokozatra, ez pont ideális hőmérsékletet és páratartalmat fog biztosítani. Tegyük bele az egész fej fokhagymákat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Hagyjuk így őket 2-3 héten át. Ez idő alatt a gerezdek megpuhulnak és befeketednek. Ezen a ponton meg is vagyunk, kivehetjük a fokhagymát, és átrakhatjuk egy légmentesen záródó dobozba. Nagyjából 3 hónapig fog elállni. Forrás: the spruce Eats