Hihetetlen! A palackozott víz jobban károsítja a környezetet a csapvíznél
2021. August 10.Egy barcelonai kutatás arra jutott, hogy ha a város teljes lakossága áttérne a palackozott vízre, az előállítási költség 3500-szor magasabb lenne, mint a csapvíz fogyasztásának költségei. Emellett ebben a csupán elméleti szituációban – mivel nyilván nem fog mindenki kizárólagosan palackozott vagy csapvizet fogyasztani – a sok palackozott víz előállítása 1400-szoros terhelést jelentene az ökoszisztémára, szemben a csapvízzel.
Ezt az adatot azzal állították szembe, hogy a csapból érkező ivóvíz kezelése során olyan anyag keletkezik, amely minimális mértékben növelheti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát, ám ez a csekély kockázat nem arányos a palackozott víz előállításának káros környezeti hatásaival.
Nemcsak a spanyolok vizsgálódtak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatásokkal jár a palackozott vizek fogyasztása. Az Egyesült Államok évi 17 millió hordónyi olajat használ fel csak arra, hogy a műanyag palackokat előállítsa. Az Egyesült Királyságban pedig 500-szor drágább a palackozott víz a csapvíznél.
A tanulmány hatására Spanyolország elkezdte fontolgatni olyan lépések meghozatalát, amelyekkel vissza lehetne szorítani a palackozott víz felhasználását. Elsősorban tájékoztató kampányokat szeretnének indítani, hogy az emberekben tudatosuljon, mennyivel drágább több szempontból is a palackozott víz, illetve azt is hangsúlyoznák, hogy a csapvíz fogyasztása nem jár komolyabb veszélyekkel.
Forrás: The Guardian