Szörnyű a brit konyha? Dehogy! Ezeket a fogásokat érdemes megkóstolnod!
2021. July 23.A brit konyhának soha nem volt igazán jó híre, sokkal inkább az az elterjedt nézet, hogy fogásai minimum furcsák, egyes vélemények szerint egyenesen ehetetlenek. Igen, vannak „érdekes” ételeik, de nagy többségük valójában tápláló, házias, olcsó és egyszerűen elkészíthető, ráadásul gyakran meglepően finom is. Adunk pár tippet, mit érdemes kipróbálni.
Baconös szendvics
Igazi bajnokok reggelije. Kezdjük ott, hogy a brit szalonna nem ugyanaz, mint a mi szalonnánk. A nálunk is kapható angol szalonna sokkal húsosabb és kevésbé zsíros, a sertés ágyékából készül. Inkább emlékeztet sonkára, így nem is fura, ha egyszerűen bedobnak pár szeletet két megvajazott kenyérszelet közé gyors és tápláló reggeli gyanánt.
Angol reggeli
Ha már reggelizünk, nem mehetünk el szó nélkül az angol reggeli mellett. Sült kolbászból, baconből, tojásból, paradicsomból, gombából, pirítósból, sült babból és fekete pudingból áll. Utóbbi leginkább a véres hurkára emlékeztethet minket. Mivel annak, aki nincs hozzászokva, kissé „most akkor csendesen felfordulok” érzése támadhat, ha reggelire ezt mind megeszi, felénk inkább egész nap elérhető éttermi fogásként terjedt el, annak viszont nem utolsó – mondjuk egy esti sörözés közben.
Wellington marha
A britek imádják a húsos pitéket és azok variációit, azaz a tésztában sült húsokat. Az egyik ilyen variáció a Wellington marha. A húst gomba, vöröshagyma és fűszerek keverékével vonják be, majd tésztabundában megsütik. Szinte minden angol kocsma menüjén szerepel, laktat és finom.
Eton mess
A szuperelit iskoláról elnevezett klasszikus angol desszert eperből, habcsókokból és tejszínhabból áll, és nyáron, behűtve a legfinomabb.
Fish and Chips
Egy igazi „proto” street food. Rántott hal, kimondottan vastag szeletekre vágott sült krumpli sóval és ecettel, mellé pedig ketchup vagy borsókrém. Egyszerű és finom, különösen a tengerparti helyeken, ahol tényleg friss halból készül.
Forrás: mashed