Hogyan növelhetjük természetes módon a boldogsághormont a szervezetünkben?
2021. June 19.Boldogsághormon, azaz szerotonin
A furcsa név egy olyan vegyi anyagot takar, amely szervezetünkben sok helyütt megtalálható: a kötőszövetekben és az agyban éppúgy, mint a vérben. Kevésbé tudományos elnevezése a boldogsághormon, mivel a közvélekedés szerint javítja a hangulatunkat, alvásunk minőségét, és általánosságban is jobb lesz a közérzetünk tőle. Az alacsony szerotoninszint pedig egyes kutatások szerint felelős lehet a depresszió és a szorongásos betegségek kialakulásáért.
Mit csinál pontosan a szerotonin?
Egyes nézetek alapján agyi kemikáliaként és idegi átvivőanyagként, más vélemények szerint hormonként tekinthetünk rá. Idegi átvivőanyagként az a szerepe, hogy a különböző jelzések átjussanak egyik idegsejtről a másikra. A szerotonint szervezetünk a triptofán nevű aminosavból állítja elő, amelyet az elfogyasztott ételekből nyerünk nap mint nap. Triptofánt önmagában nem tud a szervezetünk termelni.
Melyek az alacsony szerotoninszint jelei?
A tünetek változatosak: rossz emlékezőképesség és hangulat, étvágytalanság, alvási nehézségek, nyugtalanság, szorongás, alacsony önbecsülés, édes vagy magas keményítőtartalmú ételek után érzett erős vágy.
És mely élelmiszerek segíthetnek növelni a szerotoninszintünket?
1. Tojás
A tojás magas fehérjetartalma révén növeli a vérplazmánkban található triptofán szintjét.
2. Magvak és diófélék
A triptofán mellett jó forrásai a rostoknak, vitaminoknak és antioxidánsoknak is.
3. Lazac
Omega–3 zsírsavtartalma miatt a koleszterinszintünk egészséges szinten tartásában is segít a fogyasztása.
4. Sajtok
Nemcsak a sajt, hanem a legtöbb tejtermék fogyasztása is növeli a szerotonin termelését szervezetünkben.
5. Ananász
Gazdag triptofánban, valamint gyulladáscsökkentő enzimeket is tartalmaz, amelyek szerepet játszhatnak bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében.
6. Tofu és más szójatermékek
A tofu képes szinte minden más fehérjeforrás kiváltására, így nagy segítséget jelent vegánoknak. A szójatermékek a tejtermékek nagy részének kiváltására alkalmasak.
7. Pulyka
A szárnyashúsok jó forrásai a fehérjéknek és a triptofánnak egyaránt.
8. Banán
Magas káliumtartalma miatt szokták dicsérni, de ebből a szempontból is előnyös a fogyasztása.
9. Spenót
A legtöbb leveles zöld és salátaféle gazdag triptofánban és vasban.
Forrás: So delicious