Kesudióból sajt? Igen!
2021. May 31.A kesudió felhasználási módja bizony messze túlmutat azon, hogy esténként a TV előtt ízletes ropogtatnivaló a pörkölt, sós verzió. Bár sokáig én is csak így ismertem és szerettem. Azonban amikor elkezdtem beleásni magamat a növényi alapú táplálkozás rejtelmeibe, úton-útfélen kesudiót tartalmazó receptek jöttek velem szembe.
A húsmentes táplálkozás sokak számára nem jelent különösebb lemondást, tejtermékek, különösen sajtok nélkül viszont már annál nehezebb elképzelni egy hosszú távon tartható életmódot. Itt jön képbe a kesudió. Ez az olajos mag ugyanis natúr sótlan formájában szuperül felhasználható például kemény sajtok készítéséhez – zselésítő anyag és sörélesztőpehely hozzáadásával –, mascarpone szerű sajtkrémekhez – valamilyen édesítővel krémesre turmixolva –, folyékony sajtszószhoz – növényi tejszínnel lágyítva és kurkumával színesítve –, vagy éppen rögös túróhoz és ricottához, ahogy a lenti receptben is mutatom.
Fontos, hogy felhasználás előtt érdemes legalább 30 percre meleg vízbe áztatni, mert így egyrészt kissé megpuhul – és könnyebben apríthatóvá válik –, másrészt lebomlik a fitinsav tartalma, aminek köszönhetően könnyebben emészthetők lesznek a kesudióban található hasznos tápanyagok.
Vegán ricotta
Hozzávalók (4 adaghoz):
80 g natúr kesudió
5 g sörélesztőpehely
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál citromlé
himalája só
A kesudiót forró vízbe áztatjuk legalább 30 percre, hogy megpuhuljon. Ezután aprítógépbe tesszük a sörélesztőpehellyel – ami a sajtos jellegű ízről gondoskodik –, a fokhagymával, a facsart citromlével és ízlés szerint himalája sóval. Turmixolhatjuk teljesen krémesre, de meghagyhatjuk rögös túró állagúra is. Kovászos kenyérre kenve, friss zöldségekkel tálaljuk.