Mi lehet a háttérben, ha állandóan csokit kívánsz?
Persze, mindannyian tudjuk, hogy a csokoládé egyike a legjelentősebb comfort foodoknak, azaz azoknak az ételeknek, amelyekkel jutalmazni vagy éppen vigasztalni szoktuk magunkat. Azonban nem ritkán ezen túlmutató, valós fiziológiás oka van annak, hogy kívánod a csokit.
Éhség
Az egyik legkézenfekvőbb, hogy szimplán csak éhes vagy. Ha leesett a vércukorszinted (pláne ha egyik pillanatról a másikra), a szervezeted azonnal orvosolni szeretné a problémát, amit a legkönnyebben gyorsan felszívódó szénhidrátokkal tud megtenni. Ilyen például a csoki.
Hormonok
Hölgyeknél a kívánósság sokszor jelez hormonális változásokat. A terhesség vagy a menstruáció előtti időszak egyaránt okozhatja a csoki iránti olthatatlan vágyat. Az ösztrogén-, valamint a progeszteronszint változása egyaránt megborítja a szervezetet, így ne csodálkozzunk, ha szervezetünk tápanyagigénye is megváltozik! Ezen kívül sokaknak kell megküzdeniük a PMS-sel is, azaz a menstruáció előtti rosszkedvvel, enerváltsággal. A csokoládé szerotonin, azaz boldogsághormon termelésére ösztönzi az agyat, ami enyhíti a PMS tüneteit.
Magnéziumhiány
Ugyan sokak fejében úgy él a csokoládé, mint valami bűnös, egészségtelen dolog, az igazság az, hogy a jó minőségű csoki kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Azt is érdemes tudni, hogy csoki és csoki között is hatalmas különbségek vannak. Természetesen az étcsokiban található a legtöbb kakaó, ezt sokszor már a csomagolás elején is feltűntetik. Ugyanakkor egy feldolgozott tejcsoki akár 10% alatti kakaótartalommal “büszkélkedhet”, ami azt jelenti, hogy a többi összetevő lényegében cukor, zsír és egyébb feldolgozott anyagok. A jó minőségű csoki rendkívül gazdag magnéziumforrás, tehát ha kizártad a lelki eredetű gondokat, stabilnak gondolod a vércukorszintedet, és hormonálisan sem indokolja semmi a falási rohamaidat, bátran gyanakodhatsz magnéziumhiányra – pláne, ha tapasztalsz mellé izomrángást, tikkelést, ingerlékenységet vagy kritikus fáradtságot.