Felejtsd el a mirelitet, íme a legjobb szezonális zöldségek tavaszra
Az elhúzódó téli időszak után nemcsak a napfény és a simogató meleg esik jól, hanem az első tavaszi zöldségek által nyújtott ízélmények is. Ilyenkorra általában elég volt a sütőtökből és a répából, vágyunk az „újdonságra”. Ha már a tavasz úgyis a megújulás időszaka, érdemes egy picit kísérletezni számunkra eddig ismeretlen ízekkel és textúrákkal. Érdekes lehet például, hogy a retek zöldje is felhasználható, vagy az, hogy az újhagyma levele isteni lesütve.
Zöldborsó
Hosszú hónapok mirelitből készített borsófőzelékjei után igazi ízorgia lesz majd friss, zsenge borsóból főzni. (Már ha persze eljutnak a szemek a lábosig, ugyanis nyersen ropogtatva is imádnivalóak.) Azt tudtad, hogy már a Római Birodalomban is nagy kedvenc volt? Készíthetsz belőle levest saját jogon, vagy csak szimplán hozzáadhatod a vasárnapi hús- vagy zöldséglevesedhez. Akár tésztaételekkel is megállja a helyét, de némi vaj, citrom és fűszer társaságában önmagában is ízletes köretként szolgál.
Spárga
Néhány helyen lehet már kapni, de még aranyárban mérik. Az igazán friss spárga alig igényel előkészítést; picit lekaparod róla az elfásodott réteget, olívaolajon só-bors társaságában megpörgeted és már kész is. Megbolondíthatod még egy facsarintásnyi citrommal vagy egy evőkanál vajjal is. Sokan baconba tekerik, de kísérletezhetsz vele olyan alternatív módokon is, mint pizza- vagy szendvicsfeltét, vagy a reggeli omlettedbe is karikázhatsz belőle.
Újhagyma
Salátába, szendvicsre, pizzára, omlettbe – felhasználási lehetőségei szinte végtelenek. Összekeverheted joghurttal mártogatósként, vagy turbózhatod tovább fokhagymával mártás gyanánt. A levelét ki ne dobd! Fine dining éttermek méregdrágán adják lesütve mint különlegesség!
Újkrumpli
Hát van-e annál üdvözítőbb, amikor megjelenik az újkrumpli?! Ez azt jelenti, hogy legalább egy hónapig nem kell bajlódnod a héjpucolással, hurrá! Ezek általában kisebbek, így a gyerekek is nagy élvezettel fogyasztják. Készíthetsz belőle krumplisalátát vagy csak simán megpárolhatod vajon, némi petrezselyem társaságában. Kevesen tudják, de a krumpli önmagában is superfood (tehát kiemelkedően magas a vitamin- és tápanyagtartalma), de az újkrumpli ráver még egy kört, hiszen a héjában extra rostok és tápanyagok találhatóak.
Sóska
Az óvodai menzának köszönhetően igencsak megosztó étel, pedig a klasszikus főzeléken túl többféle felhasználási módja is van. Apríthatod salátába, levesekhez, ízesíthetsz vele szószokat. Nevével ellentétben savanykás ízvilágot ad az ételeknek.
Spenót
Akár csak elődje, főként főzelék formájában vonult be a köztudatba, pedig millióféleképpen hasznosíthatod. Érdemes hideg vízben átmosni használat előtt, és mivel elég gyorsan elfonnyad, vásárlás után a lehető leghamarabb használd fel! Fokhagymán megfuttatva önmagában is ízletes köret, de tojásételek ínyenc kísérője is lehet. Hasznosításánál gondolkodj nyitott elmével, akár egy vitaminbomba zöld smoothie-nak is kiváló alapja lehet!
Cékla
A cékla legalább annyira megosztja az emberiséget, mint a mazsola; vagy utálja, vagy imádja az ember. Ne csak mint savanyúság jusson az eszedbe, salátába kockázva nyersen is igen ízletes, de ízesíthetsz vele humuszt vagy fetakrémet is. Grillen vagy pici olajon lesütve önmagában is kiváló köret.
Édeskömény
Eredetileg az olasz konyha kedvelt alapanyaga, de mára az amerikaiak is nagy szeretettel fogyasztják. Rengeteg felhasználása ismeretes, a teától a fűszerig. Megfőzve kellemesen édeskés, karamellizált hatást kapunk.