Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Koronavírus, 2. hullám – a késő ősz és a tél friss élelmiszerei jól tárolhatók. Mutatjuk, mi mindennel töltheted fel a kamrád

2020. November 8.

Pánikvásárlásra nincs ok, sőt egyelőre az idősávos vásárlási korlátozás sincs porondon. Viszont tegyük a szívünkre a kezünket: járványhelyzet nélkül, egy átlagos időszakban is az lenne a legjobb, ha elkerülnénk az impulzusvásárlást, és tudatosan szereznénk be az élelmiszerek legalább zömét egy vagy akár két hétre. Számba vettünk néhány közkedvelt, most szezonális zöldséget és gyümölcsöt, amelyekből bátran feltankolhatunk. 

 

Káposztafélék 

Legyen szó fejes káposztáról vagy vörös káposztáról, ez az a zöldség, amelyből nem lehet 10 dkg-ot vásárolni. Szerencsére nem is kell, mert hűvösebb kamrában vagy kiporciózva a hűtőben sokáig eláll. Felhasználhatjuk nyersen salátákba, például egy finom coleslaw-ba, azaz amerikai káposztasalátába, de persze meg is főzhetjük, lehet belőle leves, köret. Ha inkább sütnénk-pirítanánk, akkor izgalmas tésztaételek közül válogathatunk. 

 

Sárgarépa 

Ha már megemlítettük az amerikai káposztasalátát, térjünk ki a másik fő alkotóelemére, a sárgarépára. Alapvető leveszöldség, alapanyaga sok-sok köretnek, salátának, de érdemes kiemelni, hogy sütve is mennyire jó. Édes-karamellizált íze szójaszósszal vagy korianderes joghurttal egyszerűen mennyei. Ha pedig szeretjük a zöldségleveket, nincs is jobb választás a répánál. 

 

Cékla 

Nem csupán savanyúságként szuper! Gumói sokáig elállnak, nyersen, főzve és sütve is felhasználhatjuk. Lehet belőle leves, köret, könnyű főétel, smoothie, és csokoládés desszertekben is megállja a helyét. 

 

Kínai kel 

A hatalmas kínai kel igazán kiadós, ráadásul hűtőben tárolva lazán eláll egy hétig, sőt még tovább is. Elég csak pár levelet felcsíkoznunk, és kész is a salátánk, de serpenyőben, kevés olajon megpirítva is szuper jó, ázsiai ízvilágú tésztaételek egyik kedvenc alapanyaga. Főzhetjük levesbe is.

 

Zellergumó 

Hajlamosak vagyunk csak leveszöldségként gondolni rá, pedig a zellerből remek alternatív krumplipürét készíthetünk. Főzzük puhára, burgonyanyomóval törjük össze, krémesítsük vajjal, fűszerezzük sóval és szerecsendióval. 

 

Alma 

A jolly joker gyümölcs! Tegyük hűvös helyre, sokáig megőrzi frissességét. Nyersen csak úgy tízóraira vagy uzsonnára, reggeli zabkására szórva, pitébe, kompótnak vagy húsok mellé almaszószként tálalva. Végtelen lehetőségek! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Higiénikus a konyhád? A koronavírusos időszakban a tisztaság fontosabb, mint valaha

Higiénikus a konyhád? A koronavírusos időszakban a tisztaság fontosabb, mint valaha

A megfelelő konyhai higiénia csökkenti a fertőzés kockázatát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!