Őszi kedvencünk, a szőlő – mutatjuk, miért roppant egészséges
2020. October 12.Az ősz egyik klasszikus gyümölcse a szőlő, kimondottan ízletes fajták teremnek belőle itthon is. Ehetjük önmagában, sütibe téve, sajtokkal, dióval tálalva, és a sort még hosszan folytathatnánk. Ideje előkapni a kedvenc recepteket, hiszen amellett, hogy finom és épp szezonja van, egészséges is!
Segíthet a fogyásban
Gyümölcs, tehát a benne található gyümölcscukorral, szénhidráttal számolnunk kell, ennek ellenére elmondható, hogy viszonylag alacsony a kalóriatartalma és a glikémiás indexe. Ellenben tele van antioxidánsokkal, melyek egyike hatékonyan támogatja az anyagcserénket.
Jó forrása a K- és C-vitaminnak
A K-vitamin felel csontjaink és szöveteink egészségért, a C-vitamin pedig segít a szervezetnek a vas feldolgozásában, valamint immunerősítő hatású.
Jót tesz a szívünknek
A szőlőben található vegyületek erősítik a szívizomzatunkat, gyulladáscsökkentő hatásúak, javítják a vérkeringést, és óvják a keringési rendszerünk egészségét.
A bőrünk is szebb lesz
A szőlőben és néhány zöldségfélében található fitotápanyagok megóvják a bőrsejtjeinket az ultraibolya sugaraktól.
Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét
A szőlőben található egyik antioxidáns segíthet szabályozni a vércukorszintünket, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Hidratál
A szőlő sok más zöldség- és gyümölcsfajtához hasonlóan nagyon magas (82%) arányban tartalmaz vizet, ezzel javítva szervezetünk folyadékháztartását. Bőrünket is remekül hidratálja.
És ha megisszuk, akkor is egészséges
A szőlőt persze nemcsak friss gyümölcsként és gyümölcsléként fogyaszthatjuk, hanem készülhet belőle bor is, amely mértékkel fogyasztva szintén rendelkezik egy sor pozitív egészségügyi hatással.
Forrás: Good Housekeeping