Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?
2020. September 4.A nyers rizs a legtöbb ember kamrájában ott lapul, hiszen olcsó, és száraz helyre pakolva sokáig eláll. De mi a helyzet a maradék főtt rizzsel? Nyilván a hűtőbe tesszük, de vajon ott meddig őrizgethetjük?
Ez nagyban függ attól, hogy milyen módon főztük meg, illetve ezt követően hogyan tároltuk, de alapvetően elmondható, hogy 3-4 nap után már jobb kidobni. És amíg a legtöbb élelmiszerről könnyű eldönteni, hogy megromlott-e, addig sajnos a rizsnél nem ennyire egyértelmű a helyzet. Szerencsére azért van pár intő jel, mutatjuk, mit érdemes megvizsgálni.
Nagyon kemény és száraz
Ez alapján lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy jó-e még a rizsünk. Minél több időt tölt a főtt rizs a hűtőben, annál szárazabb lesz, ezért az a biztos, ha pár napon belül elfogyasztjuk. A túl száraz állag arra utal, hogy túlléptük azt a bizonyos néhány napot.
Túl sokat állt kint, mielőtt a hűtőbe került
A főzést követően érdemes az ételeket minél hamarabb hűtőbe tenni, hiszen a meleg, párás környezetben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Ez a folyamat a hűtőben sem állítható meg teljesen, viszont jelentősen lelassítható. Ha a megfőtt és kihűlt rizs néhány óránál tovább marad a konyhapulton (főleg melegben), jobb kidobni, és nem kockáztatni meg egy ételmérgezést.
Többször újra lett melegítve
A legtöbb élelmiszernek nem tesz jót a többszöri felmelegítés, hiszen ekkor szintén el tudnak szaporodni a baktériumok. Ha az egyszer újramelegített rizs sem fogy el mind, a maradékát jobb kidobni.
Kellemetlen szaga van
A kellemetlen szag mindig biztos jele annak, hogy az adott étel már nem fogyasztható. Nincs kérdés, kukába vele!
Forrás: the kitchn