Kefiröntetes gyümölcspite
Sokféle pitét ismerünk: almás, meggyes, klasszikus magyar, nyitott francia vagy a filmekből ismert amerikai. És többször hallottuk már, hogy kefirt teszünk a süteménybe, de ritkán hallunk olyat, hogy a pite tölteléke, jobban mondva a rajta lévő öntet kefir. Pedig nemcsak nagyon egészséges, kifejezetten finom!
Hozzávalók
8 szelethez, azaz egy 24 cm átmérőjű sütőformához- Tészta:
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj (nem olvasztott!)
- 3-4 evőkanál víz
- csipet só
- Töltelék:
- 60-70 dkg konyhakész gyümölcs
- 2-3 evőkanál darált háztartási keksz, dió vagy zsemlemorzsa
- Öntet:
- 3 dl kefir (1 nagy pohár)
- 1 egész tojás
- 2 evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
Elkészítés
Először a tésztát készítem el. A liszteket egy nagy tálba kimérem, hozzáadom a csipet sót, beledarabolom a vajat, két tenyérrel átmorzsolom az egészet. Kapok egy vajas lisztet, nincsenek benne nagyobb vajdarabok, de a tészta még nem állt össze. Most evőkanalanként hozzáadom a vizet és átgyúrom. Liszttől függ, hogy felveszi-e a 4 evőkanálnyi mennyiséget. Átgyúrás után gömböt formálok belőle, és letakarva, hideg helyre félreteszem, amíg a gyümölcsöket előkészítem.
A mi kedvencünk az alma-meggy kombináció. Kb. 30 dkg fagyasztott meggyet és 2 közepes almát használtam fel ehhez az adaghoz. A meggyet érdemes kiolvasztani és lecsöpögtetni. Egyébként bármilyen gyümölccsel lehet variálni, pl. körte, szeder, birs, ribizli. Arra kell figyelni, hogy ha sok levet enged a gyümölcs, nem fog összeállni az öntettel, el fog ázni. Tehát zömében nem túl lédús gyümölcsöt kell választani.
Kikészítem a tálat, gyúródeszkát, a szóróanyagot (dió, darált keksz). Bekapcsolom a sütőt 180 °C-ra. Elkészítem az öntetet. Egy tálban kikeverem a tojást a cukorral, hozzáadom a lisztet és a fahéjat, azzal is csomómentesre keverem, majd a végén jön a kefir, amivel szépen átkavarom az egészet. Az 1 evőkanál fahéj nem elírás, így az igazán finom, ezzel a mennyiséggel. Félreteszem.
Előveszem a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy a kikészített tálba peremet képezve férjen bele. 3-4 mm-es lesz. Ez a tészta könnyen szakad, törik, de nem kell tőle félni. Én nagyjából kerekre nyújtom, nem lesz szép íves a széle, helyenként meg is szakad, de nem probléma. Beleteszem az üvegtálamba, a széleket, ahol sok van, levágom, ahol kevés, pótlom a levágott darabokkal, ahol pedig megszakadt, összenyomogatom. Nyugodtan lehet fabrikálni. Ekkor megszórom a darált keksszel vagy zsemlemorzsával. Szépen ráhalmozom a gyümölcsöt. A végén ráöntöm a kefires öntetet.
Nagyjából 40 perc egyenletes sütést igényel. Akkor jó, amikor kicsit megrázva kocsonyaszerűen rezeg. Látni fogjuk, ha még híg a közepe. Közben szépen meg is barnul a teteje. Ha megsült, kivesszük, és ennél a sütinél bizony meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, különben vágás közben szét fog esni.
8 részre vágom, és tortakanállal szedem ki a süteményes tányérokra.
Jó étvágyat hozzá!