Így viseljük gondját az öntöttvas serpenyőnek
2020. January 13.Mitől marad igazán szép egy öntöttvas serpenyő? Egyáltalán nem attól, ha a konyhaszekrényben porosodik, hanem a mindennapi használattól.
A 21. század konyhatündérei újra felfedezték maguknak nagymamáik kedvenc konyhai eszközét, az öntöttvas serpenyőt. És milyen jól tették! A nagyik pontosan tudták, hogy ennek a serpenyőnek folyamatosan használatban kell lennie, hiszen így marad ugyanolyan, mint újkorában.
Az olaj gyakori melegítése, felhevítése az öntöttvas serpenyőben épen tartja a bevonatot, használat során erősödik a bevonat, patina képződik rajta. A kellően gyakori használat és megfelelő gondoskodás csodákra képes: serpenyőnk ugyanannyira időtálló lesz, mint a legújabb darabok. Tapadásmentes bevonata használatról használatra csak jobb lesz, ezért érdemes a lehető leggyakrabban előkapni.
Égessük ki!
Ha gyárilag nem történt meg, ez lesz az első szükséges lépés. Ha tehetjük, végezzük a kertben vagy egyéb (legális) tűzrakó helyen, ha nem, mindenképpen nyissuk ki a konyhaablakot. Az égetés alapvetően arra szolgál, hogy kialakuljon a feljebb említett tapadásmentes bevonat. A teljesen tisztára mosott, szárazra törölt serpenyőben hevítsünk zsiradékot (például kenjük át olajjal – válasszunk magas gyulladáspontú fajtát), terítsük el benne. Ezt követően hevítsük füstölésig, és hagyjuk addig a tűzhelyen, amíg alább nem hagy a füstölés. Várjuk meg, hogy kihűljön a serpenyő, amely ezután már kész is a bevetésre.
Használat
A vas serpenyőt mindig fokozatosan melegítsük fel. Tapasztaljuk ki: a vas remek hővezető, hamar felmelegszik, ne hevítsük túl! Túlhevítés esetén pillanatok alatt eléghet a benne készülő étel. Amennyiben bejáratott a serpenyőnk, nyugodtan használhatunk a fa mellett fém eszközöket is, nem kell tartani attól, hogy megsérül a felület.
Karbantartás
A letapadt ételdarabokat könnyedén felszedhetjük úgy, hogy öntünk egy kevés vizet a serpenyőbe, majd megvárjuk, hogy felforrósodjon. A víz „feloldja” a szennyeződéseket. Mosogatószert és egyéb vegyszereket teljesen felesleges használni: tiszta, langyos vízzel öblítsük el, majd hagyjuk megszáradni. Végül öntsünk pár csepp olajat a serpenyőbe, papírtörlővel töröljük át, és már el is tehetjük a következő használatig.
Forrás: Reader’s Digest