Burgonyás vöröslencse-főzelék
A vöröslencse egészséges, finom és praktikus választás, ha valami laktató, de könnyű főzelékre vágyunk. Nem terheli meg a gyomrot, nagyon-nagyon kellemes az íze, sokféle fűszerhez passzol. És hogy miért praktikus? Mert hamar megfő, és beáztatni sem szükséges.
Hozzávalók
4 személyre- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg burgonya
- 2 teáskanál curry fűszerkeverék
- 50 dkg vöröslencse
- só, őrölt fekete bors
- 2-3 fej lila hagyma és tetszőleges mennyiségű (15-20 dkg) kolbász a nyársakhoz
- aprított petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítés
Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát is. Közben a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és a hagymás alapra szórjuk. Jól átforgatjuk, hozzáadjuk a curryt, majd felöntjük kevés vízzel, és félpuhára főzzük.
Rászórjuk az átmosott vöröslencsét, öntünk alá kevés vizet, majd folyamatos vízpótlással addig főzzük, amíg a krumpli és a lencse is megpuhul. Közben sózzuk, borsozzuk.
Közben elkészítjük a feltétet is: a nyársakhoz a fa nyársakat 30 percre hideg vízbe áztatjuk, majd felhúzzuk rájuk a megtisztított lila hagyma cikkeket és a kolbászkarikákat. 180 °C-os sütőben, forgatva megsütjük (kb. 25-30 perc).
A kész főzeléket a nyársakkal tálaljuk, aprított petrezselyemzölddel díszítjük.