Kell a tej! Jó minőségű tejtermékek fogyasztásával sokan tehetünk a kiegyensúlyozott táplálkozásért
2020. January 4.A tej és a tejtermékek a kiegyensúlyozott táplálkozás részei, hiszen számos olyan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak megfelelő összetételben, amelyeket más forrásból nehéz pótolni. Több kutatás alátámasztotta, hogy a tej olyan komplex ásványianyag- és vitaminforrás a szervezet számára, amelynek helyettesítése mindennapos odafigyelést igényel abban az esetben, ha valaki csökkenteni szeretné a fogyasztását.
Bár az elmúlt években a tej – és egyéb tejtermékek – fontosságáról sok érvet és ellenérvet lehetett olvasni, az egészséges táplálkozásban elfoglalt helye vitathatatlan. Számos pozitív élettani hatással bír, ezért nem hiányozhat a kiegyensúlyozott étrendből. A hazai és a nemzetközi táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják.
A leginkább ismert tény a tejjel kapcsolatban az, hogy fontos kalciumforrás. A hivatalos ajánlásokban szereplő tej- és tejtermék-fogyasztással fedezhető a napi kalciumszükséglet nagy része. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlása szerint tejből és tejtermékekből minden egyes nap kellene fogyasztani ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot juttassunk a szervezetünkbe.
A tejnek nélkülözhetetlen szerepe van a csontok egészségének megőrzésében. Összehasonlításként elmondható, hogy például a magas kalciumtartalmú zöldségek közé tartozó brokkoliból körülbelül 1 kg-ot kellene elfogyasztani naponta ahhoz, hogy a szükséges kalciummennyiséget fedezzük. A tej emellett a szervezet számára elengedhetetlenül fontos aminosavakat is tartalmazza, amelyek támogatják az izomépítést, illetve az izmok megfelelő működését.
A tejben és a tejtermékekben tehát koncentráltan található meg számos nélkülözhetetlen ásványi anyag és vitamin, ezek pótlása nehézkes és különös odafigyelést igényel akkor, ha például növényi italokkal szeretnénk kiváltani a tejet. Legutóbb ezt a Journal of Food Science and Technology folyóiratban közölt kutatással támasztották alá. Ebben a négy legnépszerűbb növényi italt, a szója-, rizs-, mandula- és kókuszitalokat vizsgálták meg, és arra keresték a választ, hogy képesek-e teljes mértékben helyettesíteni a tejet. Az eredmények azt mutatják, hogy a rizs-, a kókusz- és a mandulaital nem alkalmas a tej helyettesítésére, mert nincsenek meg bennük azok a szénhidrátok, zsírok és fehérjék, amelyekre a szervezetnek szüksége van. Bár a négy közül még a szójaital áll a legközelebb a tejhez, de ez sem tartalmazza az összetevőket olyan formában, összetételben és arányban, mint a tej.
A kutatásból levonható, hogy a tápanyagok egyensúlya és hasznosulása szempontjából továbbra is az állati eredetű tej a legjobb választás. Abban az esetben, ha valaki csak növényi italt szeretne fogyasztani, igen nagy odafigyelést igényel, hogy más forrásból ugyan, de minden fontos összetevőt bejuttasson a szervezetébe, és ne alakuljon ki súlyos hiányállapot.
Sokan egészségügyi probléma – például laktózérzékenység – miatt választják a növényi italokat a tej helyett, azonban nem szabad elfelejteni, hogy manapság már szinte valamennyi tej és tejtermék laktózmentes változata megtalálható a boltok polcain (tej, tejföl, túró, ízesített italok, krémtúró, vajkrém, tejdesszertek). Ennek köszönhetően a laktózérzékenységben szenvedő betegeknek sem kell lemondaniuk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tejtermékekről.