Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezekkel az öntetekkel egyáltalán nem lesz unalmas a saláta

2019. December 2.

Ősszel és télen sem kell kizárólag a savanyúságokra hagyatkoznunk – bár szó se róla, azok is nagyon finomak –, ha nehezebb húsételeket, rakott fogásokat készítünk, bizony jól fog esni melléjük egy könnyű saláta. Ha már unalmas az ecetes-cukros és az olívaolajos dresszing, mutatunk 5 egyszerű, de nagyszerű receptet, amelyekkel a legegyszerűbb kevert salátákat is feldobhatjátok. A receptek 4 adagra szólnak, 4 nagy marék salátához elegendőek.

Mézes-mustáros-lila hagymás öntet

Sűrűbb, mártás állagú keverék, az íze szuperül harmonizál a sült sertés- vagy marhahúsokkal.

Hozzávalók:

4 evőkanál mustár

1 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál méz

1 kis fej lila hagyma

esetleg olívaolaj

A kétféle mustárt összekeverjük a mézzel és a megpucolt, finomra aprított lila hagymával. Sóval ízesítjük, majd összeforgatjuk a salátával. Aki sűrűbb, krémesebb, „mártásosabb” állagot szeretne, nyugodtan hagyja el az olajat, de ízlés szerint hígítható is a keverék kevés semlegesebb ízű olívaolajjal.

Nyáridéző dresszing

Mintha tzatzikit ennénk, csak „egy kis” plusz zöldséggel. Sűrűbb, krémes dresszing, nyers káposztás salátákkal működik a legjobban.

Hozzávalók:

20 dkg natúr joghurt (ezúttal lehet hígabb, nem szükséges görög joghurt)

2 gerezd fokhagyma

fél kígyóuborka

1 evőkanál citromlé

A joghurtot keverőtálba tesszük, finom lyukú reszelőn hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát. A megmosott kígyóuborkát nagy lyukú reszelőn szintén belereszeljük. Megsózzuk, citromlével ízesítjük, végül belekeverjük a salátát. Behűtve tálaljuk.

Grépfrútos salátaöntet

Ne ragadjunk le a citromnál, más citrusokat is érdemes kipróbálni az öntetekhez. Remekül feldobják az egyszerű fejes salátát.

Hozzávalók:

1 kisebb grépfrút kifacsart leve

1 teáskanál méz

4-5 szál újhagyma fehér része

1-2 teáskanál rizsecet (vagy más kevésbé erős ecet)

A gyümölcslevet összekeverjük a mézzel, majd hozzáforgatjuk a finomra aprított újhagymát. Megsózzuk. Ezután löttyintésnyi adagokban hozzáadjuk az ecetet, készíthetjük savasabbra vagy édesebbre is. A salátára öntjük, összekeverjük.

Majonézes-csemegeuborkás dresszing

Pikáns öntet, a semlegesebb ízű főételek remek kísérője.

Hozzávalók:

4 evőkanál majonéz

1 evőkanál tejföl

fél dl cukrozatlan habtejszín

3 db kis csemegeuborka

1 gerezd fokhagyma

só, őrölt fekete bors

A majonézt összekeverjük a tejföllel és a habtejszínnel. A csemegeuborkákat lecsepegtetjük, finomra aprítjuk, a majonézes keverékhez adjuk. Hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. A salátához forgatjuk, behűtve a legfinomabb.

Szójaszószos öntet

Egy falat Ázsia!

Hozzávalók:

4 evőkanál narancslé

1 evőkanál szójaszósz

1 kávéskanál friss, reszelt gyömbér

1-2 teáskanál rizsecet (vagy más kevésbé erős ecet)

A narancslevet összekeverjük a szójaszósszal. Hozzáreszeljük a gyömbért, majd apránként, a kívánt savasság eléréséig hozzáadagoljuk a rizsecetet. A salátához forgatjuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A Pinterest kedvenc salátája

A Pinterest kedvenc salátája

Ha a közösségi oldalon is népszerűségre tört, akkor a vacsoraasztalon is megállja a helyét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!