Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Halloweeni töklámpások

Persze nem dísztökből, hanem kaliforniai paprikából készítve.
2019. October 30.

Terveztek valamit halloweenra? Ha igen, akkor ne csak édességben gondolkozzatok! Ez az ötlet például rendkívül egyszerű, a mókás pofi viszont rögtön feldobja a hétköznapi töltött kaliforniai paprikákat. (Mivel elég különböző méretű kaliforniai paprikák kaphatók a piacon, nehéz belőni, hogy hány darabra elegendő a töltelék, ezt látjátok is a receptben. Ha véletlenül mégis marad töltelék, nyugodtan tálaljátok egy másik étel mellé köretként, hiszen nincs benne nyers tojás.)

Hozzávalók

4 „óriási” vagy 6 közepes méretű kaliforniai paprikához
  • 10 dkg kuszkusz

  • 15 dkg ceruzabab
  • pár facsarás citromlé
  • 1 evőkanál (olíva)olaj
  • 10 dkg tetszőleges kolbász (ha szükséges, lehéjazva)
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg csiperkegomba
  • őrölt fekete bors
  • 4-6 színes kaliforniai paprika

Elkészítés

A kuszkuszt hőálló tálba szórjuk, megsózzuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű, forrásban lévő vízzel vagy zöldség alaplével. Lefedjük, 10-15 percig állni hagyjuk. 

A ceruzababot megtisztítjuk, végeiket lecsípjük, 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Enyhén sós, citromlével ízesített vízben roppanósra főzzük. Ha elkészült, azonnal leszűrjük. 

Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rádobjuk a kis cikkekre vágott kolbászt, hagyjuk, hogy kisüljön a zsírja. Rádobjuk a megtisztított, felaprított lila hagymát, majd hozzáreszeljük a fokhagymát. Tovább sütjük. 

A gombát megtisztítjuk, felcikkezzük, a kolbászra szórjuk, erős lángon összepirítjuk. Hozzákeverjük a villával fellazított kuszkuszt és a babot, megborsozzuk, illetve ha szükséges, még megsózzuk. 

A paprikákat megmossuk, tetejüket levágjuk, csumáikat, ereiket kivágjuk. Ezután egy éles, rövid pengéjű késsel arcot (háromszög alakú szemeket és cikk-cakkos szájat) formázunk a paprikáknak. Megtöltjük mindet a töltelékkel. 

A töltött paprikákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, melléjük tesszük a kalapokat is. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük. Akkor vannak készen, ha már puha a paprikahús, de a „lámpások” még megtartják formájukat.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

„Kétszer sült” kápiás tészta

„Kétszer sült” kápiás tészta

Hogy miért „kétszer sült”? Csigó Zita receptjéből kiderül…
Curry japán stílusban

Curry japán stílusban

Láttál már japán (rajz)filmet? Ha igen, akkor tudod, hogy ez pont olyan fogás, mint amilyet a főhősök szoktak nagy átéléssel kanalazni.
Kókuszgolyós muffin

Kókuszgolyós muffin

Ha beleharapsz a muffinba, megtalálod az elrejtett kókuszgolyót.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!