„Kétszer sült” kápiás tészta
Ezt az ételt akkor szoktam elkészíteni, amikor egyébként is sütök a sütőben kápiát egy finom kápiakrémhez. Csak bedobok még pár paprikát, aztán jöhet is ebédre ez a nagyon-nagyon finom tészta.
Hozzávalók
4 személyre- 50 dkg kápiapaprika
- 35 dkg rövidebb fajtájú tészta (pl. penne)
- só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg tetszőleges (puhább) kolbász
- 20 dkg csirkemellfilé
- 4 ág kakukkfű
- őrölt fekete bors
- 15 dkg juhtúró
- 2 gömb (20 dkg) mozzarella sajt vagy 1 nagy marék parmezán
Elkészítés
A paprikákat megmossuk, majd egészben egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 °C-ra előmelegített sütőben néha megfordítva addig sütjük, amíg a héjuk szépen megbarnul. Kivesszük a sütőből, letakarjuk, 10-15 percet pihentetjük. Ezután lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a csumájukat, magjaikat, ereiket. A paprikahúst késes aprítóban vagy turmixgépben pépesítjük.
Közben a tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük úgy, hogy a csomagoláson feltüntetett főzési időt 2 perccel lerövidítjük. Leszűrjük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat. Rászórjuk a lehéjazott, összemorzsolt kolbászt, sütni kezdjük. Hozzáadjuk a felkockázott csirkét, sóval, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel és borssal fűszerezzük, összesütjük. Összekeverjük a tésztával és a kápiával, majd egy közepes méretű, olajjal vékonyan kikent tepsibe simítjuk. Rámorzsoljuk a juhtúrót.
Ezután a tetejére tépkedhetünk még mozzarellát, de ez el is maradhat. Én vagy mozzarellával sütöm össze vagy egy nagy adag reszelt parmezánnal megszórva tálalom. 170 °C-on 20-25 perc bőven elég neki, hogy az ízek jól összesüljenek.