A kínai kelnek minden konyhában ott a helye!
2019. May 31.Bár a kelbimbó, a karfiol és a brokkoli sokkal elterjedtebb a kínai kelnél, szerencsére már nálunk is egyre ismertebb, és nem csak a szupermarketekben, hanem kisebb diszkontokban, üzletekben és a piacokon is beszerezhetjük. Üde ízű, finom és egészséges zöldségféle, nyersen és hőkezelve egyaránt érdemes fogyasztani.
Mi a különbség a kínai kel és a hagyományos káposzta között?
A káposztafélék családja igencsak népes, számos különböző ízű és színű zöldség tartozik ide. Formáját tekintve a hagyományos káposzta kerek, levelei befelé hajolnak. A kínai kel ezzel szemben megnőve hosszúkás alakú lesz, levelei pedig szinte szétterülnek. Világos zöld alapszínű sárgás árnyalatokkal keverve, melegebb tónusú, mint rokonai. Jó hír, hogy sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz elterjedtebb társaihoz képest. Nemcsak C- és K-vitaminban gazdag, hanem bőven tartalmaz folsavat és antioxidánsokat is, így nagyszerű természetes gyulladáscsökkentő szer.
Ugyanaz, mint a napa káposzta?
Többféle kínai káposzta létezik, a napa a legelterjedtebb fajta, a legtöbb zöldségesnél ezt nevezik kínai kelnek. Hasonlít még hozzá a nálunk is ismert pak choy, azaz bordás kel.
Mire lehet felhasználni?
Nem csak egészséges, hanem igazán sokoldalú is. Természetesen fogyaszthatjuk nyersen, üde, friss íze feldobja a kevert salátákat. Egyik legnagyobb előnye, hogy sokáig megőrzi frissességét és ropogós állagát, ezért hiába nagyobb méretű zöldség, garantáltan nem fog ránk romlani. Joghurtos, majonézes, kapros vagy citromos dresszingekkel is jól működik, és gyakorlatilag bármilyen más zöldséggel társítható. Íze remekül feldobja a coleslow salátát.
Ha főtt ételhez adnánk, érdemes wokban vagy nagyobb, vastag aljú serpenyőben lepirítani. Ne pároljuk, hanem pirítsuk meg bátran! Finom római köménnyel, gyömbérrel, szójaszósszal, szezám- vagy mogyoróolajjal és chilivel fűszerezve. Isteni chop suey vagy wokos marhahús készíthető belőle.
Forrás: Taste of Home