Melyik makrotápanyag a leghasznosabb diétakor?
Makrotápanyagoknak a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat tekintjük. És általában ezek a bűnösek is. Mármint ezek felelősek a hízásért. Korábban a zsírt okolták, ezért lett tele minden alacsony zsírtartalmú készítményekkel. Manapság a szénhidrát a hibás a hurkákért, így lett olyan népszerű mára a ketogén diéta.
A legfrissebb kutatások viszont kimutatták, hogy egyik csoportot sem érdemes korlátozni, hiszen a fellépő hiányállapot sem előnyös. Ezzel szemben egy általános kalóriadeficitet kell elérni, hogy fogyjunk. Ennek a lényege, hogy kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk.
Ez nem jelenti viszont azt, hogy a makrotápanyagok mennyiségi aránya ne lenne fontos, ha a célunk a fogyás. Ha kalóriadeficittel eszünk, de az étrendünk csak csoki, nasi és süti, akkor lehet, hogy fogyunk, de nem érezzük magunkat olyan jól. Így nagyon is számít, hogy mit eszünk. A különböző típusú szénhidrátok (cukrok, gabonák, stb.) különféle tápanyagokat juttatnak a szervezetünkbe – értékeseket vagy üres kalóriákat.
A zsírokkal ugyanez a helyzet. Kutatások kimutatták, hogy nem általánosságban kell visszaszorítani a zsírfogyasztást, csupán bizonyos típusait kell elhagyni. Az egészséges zsírok, az omega-3 zsírsav igen is előnyösek a szerveztünk számára, így ezeket nem ajánlott kizárni.
via: Eating well