„Igyál sört” napra: egyél is sört – azaz sörben sült, hagymás kolbászt!
Hozzávalók (4 adaghoz):
A bucikhoz:
- 1,5 dl langyos víz
- kb. 1,2 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 25 dkg világos rozsliszt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 2 dkg napraforgómag
A kolbászhoz:
- 1 evőkanál zsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 ág kakukkfű
- só
- 4 db egyenként 10 dkg-os kolbász
- őrölt fekete bors
- 2 db babérlevél
- kb. 4 dl barna sör
- mustár a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A víz kb. felét magas falú pohárba öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és félretesszük 10 percre, hogy az élesztő felfusson.
2. A lisztet keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, a többi vizet, az olajat, a sót és a napraforgómagot. Megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, és mindből 1-1 bucit formázunk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük pár cm távolságra, és letakarva még negyed órát kelesztjük. A zsemlék tetejét ezt követően lekenjük vízzel. A sütőlemezt 200 fokra előmelegített, vízgőzös sütőbe tesszük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket.
4. Közben a kolbászokat is elkészítjük. Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, rátesszük a megpucolt, felkarikázott hagymát az egész kakukkfűágakat és megsózzuk. Kevergetve addig sütjük-pároljuk, amíg a hagyma karikáira szétesik.
5. Sütőtálba kanalazzuk a hagymát a kakukkfűvel együtt, rátesszük a kolbászokat, borssal, sóval fűszerezzük, hozzáadjuk a babérleveleket. Felöntjük annyi sörrel, hogy a kolbászokat kb. félig ellepje (érdemes a kolbászokat kicsit meg is szurkálni villával vagy hústűvel), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 1-1 és 1/4 órára.
6. A sült kolbászokat a lecsepegtetett hagymával és a bucikkal tálaljuk, mustárral körítjük.
Tipp: Vízgőzös sütéshez a sütő aljába tegyünk egy vízzel teli, hőálló tálat, és ezzel együtt melegítsük fel a sütőt.