Az újkrumpli háromszor! Pirított újkrumplisaláta háromféleképpen
Hozzávalók
4 nagy adaghoz- 1 kg újburgonya
- A pesto rossós verzióhoz:
- 1 nagy marék fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom
- 5 dkg mogyoró
- 5 dkg parmezán
- só
- 2 evőkanál zsír
- A görög joghurtos-citromos verzióhoz:
- 1 pohár görög joghurt
- só, őrölt fekete bors
- bazsalikomlevelek
- fél kígyóuborka
- 2 evőkanál zsír
- fél biocitrom lereszelt héja
- A hagymás-virslis verzióhoz:
- 1 fej lila hagyma
- 3-4 szál virsli
- 2 evőkanál zsír
- só, őrölt fekete bors
Elkészítés
Az újburgonya héját folyó víz alatt alaposan átdörzsöljük, majd bő vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg egy villát már éppen bele tudunk szúrni a burgonyaszemekbe, de még ress a zöldség. Leszűrjük, félretesszük hűlni. A lehűlt krumplit felcikkezzük, 3 részre osztjuk.
A pesto rossóhoz az aszalt paradicsomot lecsepegtetjük, feldaraboljuk, és aprítógépbe tesszük a mogyoróval. Összetörjük, hozzáreszeljük a parmezánt, ízesítjük egy kevés sóval, majd a fűszeres olajból annyit öntünk hozzá, hogy sűrű pestót kapjunk. (Ha nem használjuk fel mind, lezárt üvegben tegyük hűtőbe! A genovai pestóhoz hasonlóan felhasználhatjuk tésztaételekhez, vagy például melegszendvicskrémnek is nagyon jó.) A zsírt felolvasztjuk egy serpenyőben, a krumpli harmadát átpirítjuk rajta, közben kissé megsózzuk. Összeforgatjuk a pestóval, melegen és hidegen egyaránt finom.
A görög joghurtot kikeverjük egy kevés sóval, borssal, valamint az aprított bazsalikomlevelekkel és a megmosott, apró kockákra vágott kígyóuborkával. A zsírt felolvasztjuk egy serpenyőben, a krumpli 2. harmadát átpirítjuk rajta, közben megsózzuk, és ízesítjük a lereszelt citromhéjjal. Megvárjuk, hogy kihűljön, utána összeforgatjuk a görög joghurttal. Bazsalikomlevelekkel díszítjük, behűtve a legfinomabb.
A lila hagymát megpucoljuk, félkarikára vágjuk, a virslit szintén felkarikázzuk. A zsírt felolvasztjuk egy serpenyőben, a krumpli 3. harmadát átpirítjuk rajta a virslivel, közben sózzuk, borsozzuk. Mikor már szépen pirul, hozzáadjuk a hagymát, és együtt készre sütjük. Melegen tálaljuk.