Május 17-e a „nutty holiday”, vagyis a nemzeti diónap Amerikában. Jöjjön hát egy szuper diós finomság
A dió nekem is az egyik kedvencem, használom őrölve liszt helyett torták tésztájához, szoktam tölteni vele húsokat, és pesztókba is gyakran teszek egy-egy jó marékkal. Másik szuper felhasználási javaslatom a sült dió snack mézzel és ízlésetek szerint fahéjjal, vaníliával vagy gyömbérrel. Magában ropogtatni is isteni, de még jobb, ha süttök mellé egy gyors sütit, amit alaposan megszórtok az illatos finomsággal.
Hozzávalók
8 kosárkához- 1 csomag konyhakész leveles tészta (275 g)
- vaj a formák kikenéséhez
- 30 dkg áttört félzsíros túró
- 1 tojás + a kenéshez
- 3-4 evőkanál tejföl
- porcukor
- kevés biocitromhéj
- 2 marék dióbél
- méz
- őrölt fahéj
Elkészítés
A leveles tésztát kitekerjük, és 8 egyforma négyzetre vágjuk. Egy muffinsütő tepsi 8 mélyedését vékonyan kikenjük vajjal, beleigazgatjuk a tésztanégyzeteket, a sarkokat visszahajtjuk, összenyomkodva kosárka formákat alakítunk ki. A kosárkák alját megszurkáljuk villával.
A túrót kikeverjük a tojással és annyi tejföllel, hogy sűrű krémet kapjunk. Ízlés szerint ízesítjük porcukorral, végül hozzáreszelünk egy kevés biocitromhéjat. A krémet a kosárkákba halmozzuk, a tésztaszéleket lekenjük tojással, és 190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük a kosárkákat.
A diót kiterítjük egy sütőpapírral leterített tepsire. Bőven rácsorgatunk a mézből, meghintjük őrölt fahéjjal, és villával alaposan összeforgatjuk. Betoljuk a sütőbe a kosárkák helyére, 5 perc után sütés után villával átforgatjuk, majd további 5-6 percet sütjük.
A kosárkákat meghintjük egy kevés porcukorral, és ráhalmozzuk a sült, mézes dióropogóst.