Az 5 leggyakoribb hiba, amelyet sütéskor követünk el
Ryan Butler, a kiváló brooklyni cukrászda, a Butler Michelin-csillagos cukrásza elárulta, melyek azok a legáltalánosabb hibák, amelyeket mind elkövettünk már valaha sütés során, majd néhány tippet is ad, hogy kiküszöböljük őket.
1. Nem figyelünk a hőmérsékletre: Mármint a hozzávalók hőmérsékletére (különösen a tojáséra, vajéra és tejére). Ha kalácsot vagy leveles tésztát sütünk, minden hozzávalónak hidegnek kell lennie. Kelt tészták esetében viszont szobahőmérsékletű vaj kell (hogy könnyen tudjunk vele dolgozni). Ha a recept külön kiemeli a hőmérsékletet, ne hagyjuk figyelmen kívül!
2. Szemmértékre mérünk: A sütés egyaránt művészet és tudomány, Butler is azt javasolja, hogy inkább használjunk pontos mértékegységeket (ne csészét, vagy a szemmértékünket), hogy a hozzávalók tökéletes egyensúlyát elérjük.
3. Spórolunk: A receptből sokan néhány lépést csak mellékes információként kezelnek (pl.: a liszt átszitálása) – ez nagy hiba. Kövessük a receptet, és ne spóroljuk le az aprónak (így feleslegesnek) tűnő dolgokat.
4. Berakjuk és elfelejtjük: Mivel a sütőnek vannak forróbb pontjai, így érdemes a tepsit átforgatni egyszer a sütési idő felénél. Figyeljük a süteményünket, miközben sül, ne hagyjuk magára.
5. Nem megfelelően vásárolunk: A sütési hibák már a konyhába lépés előtt megtörténnek, magyarázza Butler. A teljes kiőrlésű liszt például nem tartalmaz annyi glutént, mint a fehér liszt, tehát nem helyettesíthetőek egymással ugyanolyan mértékben (1 csésze lisztet nem lehet 1 csésze teljes kiőrlésűre cserélni). Ugyanez vonatkozik a cukor-porcukor párosra is.
forrás: purewow.com