Íme sokak kedvence, a Hasselback burgonya - egy kis plusszal, rakott verzióban
A burgonyát nem muszáj meghámozni, szép példányok esetén elég folyó víz alatt alaposan ledörzsölni a héját.
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
- kevés olaj
- 1 kisebb cukkini
- só
- 50 dkg burgonya (nem szétfővő fajta)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
- só, bors
- 15 dkg kockázott bacon
- 10 dkg feketeerdei sonka
- 10 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1. Egy közepes méretű sütőtál alját kikenjük kevés olajjal. A cukkinit megmossuk, széleit levágjuk, felkarikázzuk, majd elrendezzük a sütőtálban úgy, hogy a szeletek kissé fedjék egymást. Megsózzuk.
2. A meghámozott burgonyát egyesével evőkanálba helyezzük (így könnyen be tudjuk irdalni anélkül, hogy teljesen átvágnánk a krumplit), majd éles késsel sűrűn beirdaljuk. A cukkinire pakoljuk.
3. Az olvasztott vajat simára keverjük egy kevés sóval és borssal, valamint a kakukkfűvel. Felével átkenjük a burgonyákat, megszórjuk a kockázott baconnel, és lefedjük alufóliával. 200-210 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt félig átsütjük.
4. A félig sült burgonyát kivesszük a sütőből, elrendezzük rajta a felcsíkozott sonkát, átkenjük a maradék fűszervajjal, és megszórjuk a reszelt sajttal. Alufólia alatt további 30 percet sütjük, majd végül még kb. 10 perc alatt megpirítjuk a tetejét. Forrón tálalva a legfinomabb!