Házi hamburger, de nem akármilyen!!
A hamburger a street food ételek egyik legkedveltebbje, megszámolni sem lehet, hogy hány fajtája létezik. Ezúttal pulykából készítettem, és egy jó csípős, házilag készült paradicsomszósszal tálaltam.
Hozzávalók (4 burgerhez):
A húspogácsákhoz:
- 50 dkg darált pulykacomb
- 1 gerezd fokhagyma
- só, őrölt fekete bors
- kevés olaj a sütéshez
A paradicsomszószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg sűrített paradicsom
- kevés víz
- só, őrölt fekete bors
- tört csili (csilipehely) ízlés szerint
Az összeállításhoz:
- 4 db hamburgerzsemle
- fejes saláta
- szívsaláta
- kígyóuborka
Elkészítés:
1. A darált pulykacombot keverőtálba tesszük. Ráreszeljük a megtisztított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összedolgozzuk. A masszából 4 burgert formázunk, és lefóliázva 20 percre hűtőbe tesszük.
2. Közben elkészítjük a paradicsomszószt. Egy kisebb lábasban felhevítjük az olívaolajat, és a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáreszeljük a fokhagymát, rátesszük a paradicsomot, és kevés vízzel hígítjuk az állagát. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségű tört csilivel ízesítjük, majd 8-10 perc alatt összefőzzük.
3. Egy nagy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a lehűtött húspogácsákat forgatva, kb. 8 perc alatt átsütjük rajta. Sütés közben oldalaikat még egy kevés borssal és sóval ízesítjük.
4. A hamburgerzsemléket felmelegítjük, kettévágjuk (belső oldalukat ízlés szerint meg is piríthatjuk kissé), megtöltjük a kétféle salátával, a húspogácsákkal, uborkakarikákkal és a paradicsomszósszal.