Mi is valójában a quinoa pehely és mire jó?
Ha keresünk valamit, amivel a sütés nélküli kekszek készítésekor helyettesíthetjük a zabpelyhet, hogy a mogyoróvaj és a csokidarabok összeálljanak, próbáljuk ki a quinoa pelyhet.
Hogy mi is valójában a quinoa pehely? Gluténmentes, magas fehérjetartalmú gabona, amivel pont annyi dolgot tudunk alkotni, mint a zabpehellyel.
A quinoa pehely tulajdonképpen összenyomott quinoa. Minden egyes, apró quinoa szemet kilapítanak, így lesz belőle pehely. Pont úgy, ahogyan a zabpehely készül a zabszemből. Így a quinoa pehely éppoly sok kedvező tulajdonsággal bír, mint a quinoa szem: gluténmentes, nagyon magas a növényi fehérjetartalma, és telis-tele van rostokkal.
A quinoa pehely összehasonlítva a zabpehellyel:
A zabpehely nagyjából annyit fehérjét tartalmaz, mint a quinoa pehely, de a quinoa fehérjetartalma értékesebb. A quinoa pehely teljes értékű fehérje, hiszen tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit a szervezetünk magától nem tud előállítani. Ezek az aminosavak energiát biztosítanak, építik és helyrehozzák a szöveteket, és még sok mást is. Az állati fehérjékhez hasonló fehérjéket tartalmaz, amelyek csak nagyon kevés növényi eredetű forrásból szerezhetők be. A zabpehely nem teljesírtékű fehérje, hiszen nem tartalmaz minden, a szervezet számára fontos aminosavat.
Amint a quinoa pehellyé válik, a textúrája pont olyan lesz, mint a zabpehelynek. Nagyon gyorsan megfő, mert a pelyhek aprók és vékonyak. Mindezek okán kitűnő reggeli kása készíthető belőle.
A mérete miatt kevésbé lehet tetten érni süteményekben, mint a zabpelyhet. Így nyugodtan adhatunk belőle a brownie tésztájához, hogy növeljük a fehérje-tartalmát anélkül, hogy az állagán változtatnánk. A sütés nélküli kekszek tésztáját is kitűnően összetartja. Próbáljuk ki a rántott csirke panírjában a zsemlemorzsa helyett.
Forrás: thekitchn.com