Ünnepi reggeli: wasabis lazactál avokádóval, fürjtojással és kecskesajttal
A legboldogabb pillanatok egyike mindannyiunk számára, amikor ráérős reggelek vagy reggelsorozatok keretében, miután mindenki kikászálódott kedvére az ágyából, körbeüljük az asztalt, és komótosan, jó hangulatban, nevetgélve együtt megreggelizünk. Ilyenkor nincs rohanás, sürgető szavak, feszültség, csak a nyugalom, a finom illatok, a kényeztető ízek, a lágy zene, a gyöngyöző gyerekkacaj és ha mázlik van, néhány kósza napsugár. Ez a mi békénk. Lola ilyenkor sugárzik a boldogsától, és azt hajtogatja, hogy micsoda nap ez, mennyire csodálatos lesz, ami így indul, vigyázzunk rá, el ne rontsuk egy rossz szóval se. Ez is mutatja, hogy egy gyereknek bár izgalmas a karácsonyi vagy szülinapi csomagbontás, az ajándék, ez ideig-óráig tart: a legjobban mindig annak örül, ha együtt vagyunk – szeretetben, békességben. Bizonyára azért értékeli ő is ennyire, mert tudja, hogy a nagyvárosi rohanó élet mellett ez sajnos nem lehet mindennapos… már ha nem vállaljuk, hogy ötkor kelünk. De megmarad nekünk a hétvégéken és a szünetek idején elköltött, így ilyenkor ünnepnek számító, édes életet idéző családi reggelik élménye. Mi pedig bedobozoljuk, és elraktározzuk az energiáit, hogy töltsön a többi fázós, sietős hajnalon is.
Hozzávalók
- 200g füstölt lazac
- 1 avokádó
- wasabi
- 1 szál újhagyma
- 2 lime
- 100g krémes kecskesajt
- 1 chili
- hagymacsíra
- 15 fürjtojás
- 5 koktélparadicsom
- frissen őrölt bors
- tálaláshoz rozskréker
Elkészítés
A tojásokat gyöngyöző vízben 2 perc alatt félkeményre főzöm. A tálon a lazacszeleteket rózsákba rendezem, és tetszés szerint köré pakolom a megmosott, felnégyelt paradicsomot, a kecskesajtdarabokat, a meghámozott, felcikkezett avokádót, a megtisztított, hosszában csíkokra vágott újhagymát és chilit, a gerezdekre szelt lime-ot (közülük eggyel-kettővel megcsorgatom az avokádószeleteket, hogy ne barnuljanak hamar), borsozok, csírakupacokat halmozok random a sajtokra, végül a lehűtött fürjtojást is a tálra teszem, végül wasabi pöttyökkel fejezem be a művet. Én a többiek számára rozskrékerrel, frissen facsart narancslével, magamnak egy forró zabtejes melange kíséretében kínáltam a tálat, amin mindenki talált kedvérevalót.