Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyorsan mennyeit: Langyos thai avokádó-ráksaláta kókuszpehellyel

Az egész maximum 10 percet vesz igénybe.
2016. November 30.

Mennyei. Ez a jelző az akkor hatéves Lolám száját hagyta el, amikor megkóstolta a lenti fogást. A legkisebb a maga másfél évével a szokásos kérést tudta minden falat után megfogalmazni, hogy „kapatok? kapatokkapatokkapatok?”, miközben türelmetlenül nyúlt a tál után. Négy év telt el, de lelkesedésük a thai ízek, valamint a rák irányába azóta is töretlen. Valamit csak sikerült átörökítenem… Merthogy mostanára már talán pont százszor leírtam több lehetséges formában is, hogy rajongásig imádom a thai ízeket.

 Ennek a vacsorának a kigondolásánál is önkéntelenül megindult a kezem is a curryk és saláták elkészítésekor hagyományosan használt hozzávalók irányába, mint a lime, halszósz, a gyömbér, a citromfű, a korianderzöld, a kókusztej. A gyümölcsös tálból kacsingatott rám az egy darab avokádó. Volt itthon még roppanós zellerszár és frissen vásárolt kókuszpehely. Össze is állt a kép.

 

Hozzávalók

  • a pirított rákhoz:
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 kk só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss thai citromfű (más néven fenyérfű vagy citromnád)
  • 200g tisztított rákfarok
  • az öntethez:
  • 1 dl kókusztej
  • 1 lime reszelt héja és a felének a leve
  • 2 cm frissen reszelt gyömbér
  • 1 ek halszósz
  • 1/2 kk méz
  • a salátához még:
  • 1 érett avokádó
  • 1 szárzeller
  • 1 csokor korianderzöld
  • 1 marék kókuszpehely
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

Az egész maximum 10 percet vesz igénybe. Mindent tempósan és jó sorrendben kell csinálni, hogy pont egyszerre álljon készen a saláta összeállításra, és az avokádó se barnuljon meg.

1. A rákot bepácolom az olaj, a felaprított citromnád, a só és a reszelt fokhagyma keverékébe.

2. Amíg az öntetet megcsinálom, addig hagyom állni a rákokat pácban, miközben egy nagy átmérőjű serpenyőt is jó forróra hevítek.

3. Az öntethez a kókusztejbe belereszelem a fokhagymát, a gyömbért, a lime-héjat, belefacsarom a lime levét, hozzáadom a halszószt, a mézet, és jól elkeverem.

4. A rákokat beledobom a páccal együtt a serpenyőbe, elterítem úgy, hogy lehetőleg ne fedjék egymást, és két-három perc alatt megpirítom mindkét oldalukat.

5. Amíg pirulnak, a zellerszárat megmosom, vékonyan felszeletelem, egy keverőtálba dobom.

6. Az avokádót félbevágom, meghámozom, a magját kidobom, a feleket hosszában még egyszer elfelezem, majd centis darabokra vágom, küldöm a tálba a zellerszár után, és azonnal nyakonöntöm a lime-os, fűszeres, kókusztejjel, óvatosan össze is forgatom vele, hogy mindenhol bevonja az öntet, így nem fog megbarnulni az avokádó.

7. Már csak a korianderzöldet kell durvára felaprítanom szárastól, amit a rákkal és a rák ízgazdag szaftjával együtt a salátához adok.

8. Egy kanállal laza mozdulatokkal elkeverem a salátát, és száraz serpenyőben előzetesen lepirított kókuszpehellyel valamint frissen őrölt borssal megszórva tálalom is.

9. Igény szerint chilivel is vadíthatom.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!