Túrós-szalonnás pite
Könnyű, de laktató, egy tányér olívaolajjal kevert salátával nyári ebédnek is tökéletes. Válasszatok hozzá bacont vagy más húsos szalonnát, így lesz a legfinomabb.
Hozzávalók
egy 24 cm átmérőjű kerek quiche formához- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
- kevés hideg víz
- A töltelékhez:
- 1 evőkanál olaj
- 1 nagyobb fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg húsos szalonna
- 3 tojás
- 50 dkg félzsíros túró
- 1 kis pohár (17,5 dkg-os kiszerelés) tejföl
- só, őrölt fekete bors
- 5 dkg búzadara + kb. 3 evőkanál
Elkészítés
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az elhabart tojást, a sót, és annyi hideg vizet, hogy összeálljon. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és lassú tűzön puhára sütjük rajta a megpucolt, felaprított lila hagymát. Ráreszeljük a szintén megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk az apróra kockázott szalonnát. Összesütjük, félretesszük hűlni.
A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A túrót áttörjük, hozzákeverjük a tojássárgájákat, a tejfölt, a szalonnás keveréket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül beleforgatjuk az 5 dkg búzadarát és a tojásfehérjehabot is.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen pár mm vékonyra nyújtjuk. A kivajazott formába tesszük úgy, hogy pereme is legyen (ehhez nagyobbra nyújtjuk, mint a forma átmérője). Az alját megszurkáljuk villával, sütőpapírt borítunk rá, feltöltjük sütőbabbal, majd 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 10 percet elősütjük, majd eltávolítjuk a sütőbabot a papírral együtt.
Az elősütött tésztát egyenletesen megszórjuk a maradék búzadarával, majd ráhalmozzuk a tölteléket. További 30-35 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt 10 percet pihentetjük.