Töltött dagadó „mindent bele” tésztasalátával
A környezetemben azt tapasztalom, hogy a dagadó valamiért elhanyagolt alapanyagnak számít, pedig finom és változatosan elkészíthető. A tésztasaláta szuper jó választás mellé, ráadásul ehhez is felhasználhatjátok a hűtő maradékait.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 1 kg dagadó
- só, őrölt fekete bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg csiperkegomba
- 10 dkg bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zsemle
- A körethez:
- 20 dkg tetszőleges, rövidebb fajtájú tészta
- só
- 4 tojás
- 30 dkg tetszőleges párolt vagy konzerv zöldség (vegyesen: sárgarépa, zöldborsó, kukorica, csicseriborsó)
- 5 szál újhagyma fehér része
- 2 db savanykás alma
- 30 dkg tejföl
- 10 dkg majonéz
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál csípős mustár
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A dagadót egy éles, hosszú pengéjű késsel óvatosan felszúrjuk, sózzuk, borsozzuk. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott gombát, erős lángon lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a spenótleveleket, hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát. Addig sütjük, amíg a spenót összeesik. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A zsemlét hideg vízbe mártjuk, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a folyadékot. Összetépkedjük, a kihűlt töltelékhez keverjük, összedolgozzuk. A tölteléket a dagadóba kanalazzuk, a végét hústűkkel összetűzzük. A dagadót tepsibe tesszük, felületét megszurkáljuk egy hústűvel, öntünk alá kevés vizet, és letakarjuk alufóliával. 170 °C-on 2 órát sütjük, majd levesszük az alufóliát, felemeljük a hőfokot 200 °C-ra, és további 20-25 percet sütjük a húst. Felszeletelés előtt legalább 10 percet pihentetjük.
Amíg sül a hús, elkészítjük a köretet. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A tojásokat keményre főzzük, és hagyjuk kihűlni. Ezután megpucoljuk, felkockázzuk. Keverőtálba tesszük a tésztával, a zöldségekkel, a felkarikázott újhagymával és a meghámozott, felkockázott almával.
A tejfölt összekeverjük a majonézzel, a kétféle mustárral, valamint sóval és borssal. Összeforgatjuk a saláta hozzávalóival, tálalásig hűtőbe tesszük.
A felszeletelt dagadót a tésztasalátával tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.