Töltött dagadó lilakáposzta salátával és Fahéjas gyömbéres házi szaloncukor
Hozzávalók
- Töltött dagadó lilakáposzta-salátával:
- 1 db tölteni való dagadó
- 50 dkg pulykamáj
- 1 csokor újhagyma
- 1 db tojás
- rozmaring
- petrezselyem
- 1 db zsemle
- zsemlemorzsa
- 3 dl tej
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg dió
- 1 fej lila káposzta
- 2 db kígyóuborka
- ½ fej lilahagyma
- 2 ek. majonéz
- 10 dkg aszalt áfonya
- 10 dkg magozott datolya
- Fahéjas-gyömbéres házi szaloncukor (263 kcal)
- 7,5 dkg darált mandula
- 5 dkg eritritpor
- 1 tábla étcsokoládé
- fahéj, reszelt gyömbér
- kardamom
- Kókuszos lime-os házi szaloncukor (273 kcal)
- 7,5 dkg darált mandula
- 5 dkg eritritpor
- 1 tábla étcsokoládé
- lime leve
- 10kg kókuszreszelék
Elkészítés
Fahéjas-gyömbéres házi szaloncukor:
1. A mandulareszeléket és az eritritport egy kevés vízzel összekeverjük, és hozzáadunk egy csipet sót.
2. Beletesszük a fahéjat, a csipet kardamomot, majd belereszeljük a gyömbért.
3. Vizes kézzel szaloncukor formákat gyúrunk a masszából, majd egy nyárs, vagy két kanál segítségével bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval.
Kókuszos lime-os házi szaloncukor:
1. A mandulareszeléket és az eritritport egy kevés vízzel összekeverjük, és hozzáadunk egy csipet sót.
2. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, belereszeljük a megmosott lime héját.
3. Vizes kézzel szaloncukor formákat gyúrunk a masszából, majd egy nyárs, vagy két kanál segítségével bevonjuk a megolvasztott csokoládéval.
Töltött dagadó lilakáposzta-salátával:
1. A májas töltelékhez a pulykamájat aprítóba tesszük a vöröshagymával, a tejbe áztatott szikkadt zsemlével, a rozmaringgal, a petrezselyemmel, és a tojással. Ezután alacsony fokozaton hozzákeverjük a diót és az apróra vágott aszalt sárgabarackot. Ha túl híg, zsemlemorzsával sűrítjük, és még egyet keverjünk rajta. Legalább fél órára hűtőbe tesszük.
2. Közben a dagadót sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk.
3. Ha a töltelék lehűlt, a dagadón egy filéző késsel nyílást vágunk. Egy habzsák segítségégével beletöltjük a tölteléket a nyílásba, majd a nyílást bevarrjuk, vagy ha van otthon, hústűvel átszúrjuk.
4. A sütőtálba a hús alá néhány fej hagymát negyedelünk, néhány ág rozmaringot teszünk bele. Kicsit meglocsoljuk olívaolajjal, fóliával letakarjuk, majd másfél-két órát sütjük 160 fokon. Ha megpuhult, a fóliát levéve megpirítjuk a hús és a hagyma tetejét. Szeletelés előtt a húst legalább 40 percet lefedve pihentetjük.
5. A káposztasalátához a káposztát, egy uborkát és egy fél lilahagymát is legyaluljuk, majd lesózzuk. Egy órát hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk az aszalt vörösáfonyát, és a kisebb darabokra vágott datolyát. Beleöntünk egy kevés fehérborecetet, megcukrozzuk, hozzáadjuk a majonézt és az újhagyma zöldjét, majd alaposan összekeverjük.