Tojáslikőrös panna cotta
Habkönnyű nyári desszert, tökéletes lezárása egy hétvégi vagy ünnepi vacsorának. A receptben két hozzávaló mennyiségét ízlésetek szerint változtathatjátok: ez a zselatinlapok és a likőr mennyisége. Két zselatinlappal „rezgős” állagú lesz a panna cotta (így szeretem a legjobban), hárommal már sűrűbb, néggyel pedig tányérra borítva is masszívan megáll. Az általam jelölt alkoholmennyiség jól kiérződik. Készülhet kevesebbel is, viszont ekkor a levett mennyiséggel növelni kell a tejszín mennyiségét.
Hozzávalók
2 adaghoz- 2 db lapzselatin
- 2 dl 30%-os cukrozatlan habtejszín
- 1 dl tojáslikőr
- 2 evőkanál porcukor (ízlés szerint, valamint a tojáslikőr édességének függvényében)
- áfonyaszemek és kókuszchipsz a díszítéshez
Elkészítés
A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
Egy kis lábasban melegíteni kezdjük a tejszínt a likőrrel és a cukorral. Hozzáadjuk a zselatint, és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad (forralni nem szabad!).
A folyadékot 2 desszertes pohárba öntjük, majd miután kihűlt, hűtőbe tesszük 3-4 órára.
Tálalás előtt megmosott, megszárított áfonyaszemekkel és kókuszchipsszel díszítjük.