Ti megszavaztátok, Zita elkészítette: Ribizlis-túrós charlotte
Szép és finom, ráadásul hiába tűnik bonyolultnak, a látványos forma kialakítása egyáltalán nem igényel sok időt vagy nagy kézügyességet. Ribizli helyett más gyümölccsel, például áfonyával is elkészíthetitek.
Hozzávalók
18 cm-es kerek formához- 250 g piros ribizli
- kb. 22-25 db babapiskóta
- 450 g félzsíros túró
- 100 g görög joghurt (ennek hiányában tejföl, ne cseréljétek hígabb joghurtra!)
- 80 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 db lapzselatin
- 100 ml cukrozatlan habtejszín
- áfonyaszemek és ribizli a díszítéshez (én még pluszban pakoltam a sütire mókás gumicukor gyümölcsöket is)
Elkészítés
A ribizlit megmossuk, majd szárral együtt egy kevés vízben pár percet pároljuk. Leszűrjük, majd a gyümölcsöt sűrű szövésű szitán átpasszírozunk. Az így nyert gyümölcsléből 3/4 dl-t kimérünk.
Egy tortagyűrű kinyitunk 18 cm-esre, és a tálaló tányérra tesszük (gyűrű hiányában kisebb kapcsos tortaformát is használhatunk).
A gyűrű oldalát körben kirakjuk babapiskótával. Ehhez először megnézzük, hogy pontosan hány darabra lesz szükségünk, majd ezeknek az egyik végét 2 cm magasan egyenesre vágjuk. Ez lesz a talpuk, így helyezzük be szorosan, körben a formába. A maradék babapiskótát méretre vágva, illetve a levágott darabokat is felhasználva kirakjuk a forma alját (azaz gyűrű esetén a tányért a babapiskótákon belüli részen).
A túrót áttörjük, kikeverjük a görög joghurttal és a kétféle cukorral.
A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. A ribizlilevet kis lábasba öntjük, beletesszük a zselatint, majd lassú tűzön addig keverjük, amíg teljesen felolvad (forrnia nem szabad!).
A tejszínt lágy habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a langyosra hűlt zselatinos folyadékot. Összeforgatjuk a túrós krémmel. Ennél a pontnál félretesszük a krémet, megvárjuk, hogy a zselatin éppen elkezdje szilárdítani (de még önthető legyen). Ekkor ráöntjük a babapiskótás alapra, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt eltávolítjuk a tortagyűrűt. A sütemény oldalát átkötjük színben passzoló textilszalaggal, tetejét megmosott, megszárított gyümölcsszemekkel és esetleg gumicukrokkal díszítjük.
Készítsétek el Zita más sütés nélküli desszertjeit is: a sárgadinnyés sajttortát vagy a tejberizsfagyit.