Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!
Hozzávalók
24 darabhoz- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 4 dkg búzasikér
- 4 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 dkg nádcukor
- 7 dkg kókuszolaj
- 3 dkg fahéj
- 16 dkg eritrit
- 1 db tojás
Elkészítés
1,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és a nádcukrot. Letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet és összekeverjük a búzasikérrel. Erre azért van szükség, mert a teljes kiőrlésű liszt sikértartalma miatt máshogy viselkedik, mint a fehér liszt, búzasikérrel kiegészítve viszont ebből is puha, levegős tésztát tudunk sütni.
A liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk és a kókuszolajt és 7 dkg eritritet, majd a konyhai gép dagasztó fejével dagasztani kezdjük. Ha összeállt a tészta, kézzel is átgyúrjuk, majd letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 30 percig.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk kb. 6-7 mm vastagon téglalap alakúra. Megkenjük a tészta felületét kókuszolajjal, egy ecset segítségével, majd megszórjuk vastagon fahéjjal és 7 dkg eritrittel. A rövidebbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, majd egy éles kés segítségével óvatosan 2 cm-es darabokra vágjuk a tekercset.
Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük egymás mellé a csigákat, nem túl szorosan, mert sütés közben még nőni fognak. Felverjük a tojást, majd ecsettel megkenjük vele a tészta tetejét, hogy szép fényesre süljön.
Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A mázhoz összekeverjük a krémsajtot 0,5 dl tejjel, 2 dkg eritrittel és ízlés szerint vanília aromával. Ezt csorgatjuk a frissen sült csigák tetejére.