Kárpótlásul, amiért mindjárt vége a nyárnak: szilvás gombóc helyett készítsünk szilvás raviolit!
A nyár vége egy kicsit mindig szomorú – legalábbis nekem biztosan, hiszen ez a legkedvesebb évszakom.
Hozzávalók
4 kis adaghoz- A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 „L”-es méretű tojás
- 1 csipet só
- A töltelékhez:
- 35 dkg szilva
- 2 cm friss gyömbér
- cukor ízlés szerint
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- A tálaláshoz:
- kb. 3-3,5 dl tej
- 1/3 zacskó vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 2 evőkanál mascarpone
- őrölt fahéj
Elkészítés
1. A lisztet deszkára szórjuk, közepében mélyedést alakítunk ki, ebbe ütjük bele a tojásokat. Adunk hozzá egy kevés sót, majd fokozatosan fényes felületű, kemény tésztát gyúrunk. Folpackba csomagoljuk, 20 percre hűtőbe tesszük.
2. Közben elkészítjük a tölteléket. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk, majd éppen egy ujjnyi vízzel feltesszük főni. Ízesítjük a lereszelt gyömbérrel, egy kevés cukorral és a fahéjjal. Puhára, sűrűre főzzük. A kész gyümölcsraguból a felesleges nedvességet szűrőn át kinyomkodjuk, majd megvárjuk, hogy minimum langyosra hűljön.
3. A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd átengedjük a tésztanyújtó gép minden állásán a legvastagabbtól a legvékonyabb felé haladva. A kinyújtott tésztadarab(ok) felére egymástól egyenlő távolságban teáskanálnyi adagokat teszünk a töltelékből. A töltelék körüli tésztarészt beecseteljük egy kevés vízzel, majd rátesszük a tésztadarab(ok) másik felét. Közben a töltelék mellett ujjainkkal lenyomkodjuk, így kipréselhetjük a felesleges levegőt. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk mindet, majd bő, lobogó vízben kifőzzük a raviolikat.
4. A „megúszós” vaníliamártáshoz egy kevés tejben simára keverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzácsorgatjuk a pudingos tejet, illetve beleszórjuk a kétféle cukrot. Pár perc alatt összefőzzük, ha túl sűrű, még kevés tejjel hígíthatjuk. Mikor elkészült, habverővel belekeverjük a mascarponét is.
5. A kifőtt raviolikat egy kevés mártással meglocsolva, őrölt fahéjjal meghintve tálaljuk.