Íme szuper családi ebéd ajánlatunk hétvégére
A paradicsomos alapú rakott tészták mellett a másik kedvencem a krémsajtos verzió. Hogy még finomabb legyen, a tetejére fűszeres kenyérmorzsát szórtam, ami roppanósra pirult a sütőben. Kis hűlés után gyönyörűen szeletelhető, így vendégvárónak is ideális.
Hozzávalók
4 személyre- 30 dkg fodros nagykocka tészta
- só
- 20 dkg vajbab
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 1 teáskanál morzsolt oregano
- őrölt fekete bors
- 20 dkg szárazkolbász
- 10 dkg füstölt-főtt tarja
- 10 dkg rozskenyér
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű és bazsalikom
- 10 dkg trappista sajt
Elkészítés
A tésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük (ne főzzük túl puhára, még sütőbe is fog kerülni). A vajbabot sós vízben roppanósra pároljuk, majd leszűrjük.
A tejszínes krémsajtot kikeverjük a tojásokkal, a tejföllel, az oreganóval, sóval és borssal. A leszűrt, langyosra hűlt tésztához forgatjuk.
A tészta felét egy nagyobb hőálló tálba kanalazzuk. Erre kerül a leszűrt bab, a felkarikázott kolbász és a felcsíkozott tarja. Az egészet befedjük a tészta másik felével. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20 percre.
Közben a rozskenyeret lehéjazzuk, és késes aprítóban összetörjük az olívaolajjal, a kakukkfűvel és a bazsalikommal. A sajtot lereszeljük. 20 perc sütés után a kenyérmorzsát a tészta tetejére halmozzuk, megszórjuk reszelt sajttal, és további 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe. Metélőpetrezselyemmel, bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.