Szalonnás-szezámmagos pogácsa
Ezt az adagot rögtön duplázni szoktam: az egyik felébe mehet a szalonna, a másik marad „sima”, füstölt sajttal a tetején. Ha a szalonnás verziót készítitek el, elég lesz a receptben feltüntetett só mennyisége, de ha elhagyjátok a húst, mehet nyugodtan 1 csapott teáskanál só a tésztába.
Hozzávalók
kb. 25 darabhoz- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg áttört túró
- 1 kávéskanál só
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 10 dkg szalonna (húsos, felkockázva)
- szezámmag a szóráshoz
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót, a sót és az egyik tojást, összedolgozzuk. A tésztát lisztezett felületre tesszük, átgyúrjuk, és kinyújtjuk kb. 1,5 cm vastag téglalappá.
Egyenletesen megszórjuk a szalonnával, a sodrófa segítségével óvatosan beledolgozzuk a tésztába. A tésztát összehajtogatjuk: két oldalról középre, majd nyújtunk rajta egy kicsit, ezután pedig a másik két oldaláról szintén középre. Végül kb. 2-2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk a tésztát, és éles, lisztbe mártott, hosszú pengéjű késsel kockákra/téglatestekre vágjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük a felvert, kevés vízzel felhígított tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük.
Ezt is próbáld ki szilveszterre: