Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szalámis pogácsa

A kedvenc túrós-vajas pogidat meg is töltheted!
2020. szeptember 24.

Van az a bizonyos „ősrégi” recept, tudjátok, „a” túrós-vajas. A kedvenc pogácsám, és ezzel a környezetemben élők is így vannak, sosem tudok belőle eleget készíteni. Az alábbi receptet használhatjátok alapreceptnek (ha szalámi nélkül készítem, közepes méretű pogácsaszaggatóval szoktam kiszaggatni), de fel is turbózhatjátok úgy, mint most én.

Hozzávalók

kb. 25 darabhoz
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg áttört túró
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 10 dkg vékonyra szeletelt szalámi
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítés

 

A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót, a sót és az egyik tojást, összedolgozzuk. A tésztát lisztezett felületre tesszük, átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. fél cm vastag téglalapra. Ezután hajtogatjuk: egyszerűen egymásra hajtjuk a 4 oldalát, majd az így kapott vastag tésztadarabot pihentetjük 30 percet. A nyújtást és a hajtogatást még kétszer megismételjük. 

A szalámit kis darabokra vágjuk. A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, és egyenletesen megszórjuk a szalámidarabkák felével. A sodrófa segítségével óvatosan beledolgozzuk a tésztába, majd a tésztát félbehajtjuk. Nyújtunk rajta, és megismételjük a fenti műveletet a maradék szalámival. Ismét hajtunk egyet rajta, így már az összes szalámidarabot beledolgoztuk a tésztába. Végül kb. 2-2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk-igazítjuk a tésztát, és éles, lisztbe mártott, hosszú pengéjű késsel kockákra vágjuk. 

A kockákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük a felvert, kevés vízzel felhígított tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percet sütjük. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mézes-narancsos csirkecombok

Mézes-narancsos csirkecombok

A gyümölcs és a csirke párosa mindig jó választás!
Mustárral sült sertéscomb

Mustárral sült sertéscomb

Ebédet, de gyorsan!
Őszi zabos-gyümölcsös sütemény

Őszi zabos-gyümölcsös sütemény

Zabpehellyel minden jobb!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?