Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ajváros kocka

Mi már tudjuk, mit nassolsz a szombati kerti bulin!
2020. July 30.

Sós nassolnivalóból sosem elég egy beszélgetős-borozós vagy sütögetős kerti összejövetelen. Legalábbis én még egyszer sem tudtam annyit sütni, hogy maradjon nekünk is másnapra. Ez a süti is „elkapkodós”, szerencsére összedobni sem áll sokból. 

Hozzávalók

22-25 darabhoz
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 15 dkg túró
  • kb. 8-10 dkg tejföl
  • 3-4 evőkanál ajvár
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítés

 

A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat vagy margarint. Elkeverjük benne a sót, hozzáadunk 1 elhabart tojást, a villával összetört túrót, gyúrni kezdjük. Apránként hozzáadjuk a tejfölt, annyi kell bele, amennyivel szépen összeáll a tészta. Folpakba csomagoljuk, 30 percre hűtőbe tesszük. 

A pihentetett tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Megkenjük 3-4 evőkanál ajvárral, a széleket (körben 1 cm-t) üresen hagyjuk. Négy oldalról ráhajtjuk a tésztát az ajvárra, majd óvatosan elnyújtjuk. Ezután még egyszer megismételjük a hajtogatást. A 2. hajtogatás után már csak kissé nyújtjuk ki a tésztát, kb. 2-2,5 cm magasnak kell lennie. Éles, hosszú pengéjű, lisztbe mártott késsel tetszőleges méretű kockákra vágjuk. 

A kockákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól pár cm távolságra. A tetejét lekenjük felvert tojással, majd megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. A tepsin hagyjuk kihűlni. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vaníliás tejfölfagyi

Vaníliás tejfölfagyi

Készíts házi fagyit!
Nyári bableves petrezselymes nokedlivel

Nyári bableves petrezselymes nokedlivel

Könnyű fejtettbab-leves zöldségekkel és virslivel, a nokedli tésztájába pedig friss petrezselyem került.
Túrós-szalonnás pite

Túrós-szalonnás pite

Ebédre egy nagy tál salátával?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!