Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Spenótos-sajtos rúd

Spenót, túró és sajt – ellenállhatatlan trió!
2020. augusztus 27.

A nyárban az egyik legjobb dolog, hogy a kertben és a piacon a sok étkezésre alkalmas zöld mindig rendelkezésre áll. Ilyen a spenót is. Most egy nagyon finom sós süteményben használtam fel, ezzel is kicsit megbolondítva a megszokott ízeket. 

Hozzávalók

4 fő részére:
  • A tésztához:
  • 25 dkg túró
  • 20 dkg liszt
  • 13 dkg vaj
  • 1 kiskanál só
  • A töltelékhez és a szóráshoz:
  • 20 dkg spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • kb. 4 evőkanál natúr sajtkrém
  • só, őrölt szerecsendió
  • tojás a kenéshez
  • sajt és szezámmag a szóráshoz

Elkészítés

 

Egy nagy tálba kimérem a lisztet és a vajat, átmorzsolgatom, hozzáadom a túrót és a sót, alaposan átgyúrom. A tészta állaga függ a túró nedvesség- és zsírtartalmától. Jól kezelhető tésztát kell kapjunk, ne legyen túl kemény, se túl lágy. Ha túl száraz, adhatunk hozzá még vajat. Cipót formálunk belőle, és letakarva hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de akár egész éjszakára is pihentethetjük.

A megtisztított spenótot felaprítjuk. Egy serpenyőben az olajat felhevítjük, rászórjuk a spenótot, sózzuk, őrölt szerecsendióval és reszelt fokhagymával fűszerezzük. Átkevergetjük, és közepes tűzön megpároljuk úgy, hogy a spenót leve elfőjön. Ha ez megvan, félretesszük hűlni.

Ha minden kész, a tészta is pihent, akkor a sütőt bekapcsoljuk, alsó-felső sütés 180 °C. Lisztezett deszkán a tésztát egy nagy téglalapra kinyújtjuk, lehetőleg csak 2-3 mm vastag legyen. Megkenjük vékonyan a natúr sajtkrémmel, megszórjuk a spenóttal szépen egyenletesen. Félbehajtjuk, alul-felül tészta, középen a sajtkrémes spenót. Eligazítgatjuk, nyújtófával kicsit rányújtunk. Inkább csak azért, hogy ne legyen olyan vastag, plusz elegyengessük. Hosszú csíkokat vágunk, és megcsavarva a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ha mind kész, tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal. Mehet be a sütőbe. Amikor már kezd pirulni, átkapcsoljuk légkeverésre, felemeljük a hőfokot 200 °C-ra, és pár perc alatt megpirítjuk a tetejét. Ha kész, azonnal vegyük ki a sütőből, ne szárítsuk ki benne! Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zsályás újburgonya citromos csirkemellcsíkokkal

Zsályás újburgonya citromos csirkemellcsíkokkal

Zsálya és citrom – együtt igazán ütős páros!
Chilis mascarponéval töltött cukkini lepcsánka

Chilis mascarponéval töltött cukkini lepcsánka

Dobd fel a lepcsánkát különleges ízesítéssel!
Mángolddal töltött galette

Mángolddal töltött galette

Szezonja van! A mángold nemcsak köret, hanem sós sütemény tölteléke is lehet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.