Sütőtökös lasagne
Egy jó kis húsmentes lasagnét hoztam mára. Oké, nem klasszikus, de higgyétek el, nagyon-nagyon finom. Sok sütőtök és sajt került bele, a lelke pedig a frissen reszelt szerecsendió. És ha netán mégsem bírnátok ki hús nélkül, adjatok hozzá kolbászt és némi zsályát.
Hozzávalók
4 személyre- 60 dkg sült sütőtökpüré
- só, őrölt fekete bors
- reszelt szerecsendió
- 5 dkg vaj
- 4 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- 30-35 dkg lasagne tészta
- 2 gömb mozzarella (20 dkg)
Elkészítés
A tökpürét sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót keverünk hozzá.
Elkészítjük a besamelt. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Simára keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, belereszeljük a megpucolt fokhagymát. Közepesen sűrűre főzzük.
Egy nagy méretű (vagy 4 egyszemélyes) sütőtál aljába egyenletesen egy kevés besamelt öntünk. Ezt követi egy sor tésztalap (nyersen), majd a tökpüré, ezután ismét tésztalap, besamel és tökpüré egészen addig, amíg a rétegek el nem fogynak. Az utolsó réteg besamel legyen. Befedjük a széttépkedett mozzarellával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk, zöldfűszerekkel díszíthetjük.
Tipp: 1,20 kg nyers, tisztított (hámozott, magozott) tökből készíthetünk kb. 60 dkg sült sütőtökpürét. A tököt felkockázzuk, kiterítjük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezen. Megspricceljük egy kevés sütéshez való olívaolajjal, majd 180 °C-os sütőben 25-30 perc alatt puhára sütjük. Langyosan pürésítjük. A tökpürét lemérjük, de ha kicsit több, mint 60 dkg, az sem baj, a lasagne el fogja bírni.