Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sütőtökkrémleves másképp

Az ősszel együtt megérkezett sokak egyik kedvence, a változatosan elkészíthető sütőtök. Nálam is elkészült a szezon első levese darált húsos feltéttel, zsályával és kesudiótejjel. A magtejre írtam a receptben alternatívát, de néha érdemes a változatos ízvilágú növényi tejekkel is kísérletet tenni.  
2017. October 19.

Hozzávalók

4 személyre
  • 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
  • 1 + 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 4-5 zsenge zsályalevél
  • só, őrölt fekete bors
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 2 dl kesudiótej (vagy habtejszín)
  • 2 karéj magos kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg darált hús (sertés, marha)
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

husossutotokleves1

A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd egy sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Egy lábasban felhevítünk egy evőkanálnyi olívaolajat. Üvegesre pároljuk rajta a finomra aprított hagymát, rászórjuk a szintén apróra vágott zsályát és a sült tököt, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd botmixerrel krémesre törjük.

A kesudiótejet vagy tejszínt kikeverjük egy kevés levessel, majd a többihez csorgatjuk, és még egyet forralunk rajta.

A kenyeret felkockázzuk, és forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk.

A maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, megfuttatjuk rajta a megpucolt, finomra vágott fokhagymát. Rátesszük a darált húst, erős lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezután mérsékeljük a lángot, és átsütjük a húst, közben sózzuk, borsozzuk.

A kész levest a darált húsos feltéttel és a kenyérkockákkal tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös egytál kolbásszal, zsályával

Vártátok már a sütőtökszezont? Megmondom őszintén, én nagyon: ez az a zöldség, amit leginkább sokoldalúan fel tudok használni az őszi-téli szezonban. És az illata sem utolsó a sülés közben! Most zsályával, fetával és mogyoróval kombináltam, szaftos kolbászt karikáztam mellé, és hogy ropogjon is, a tetejét jól megszórtam kenyérkockákkal a sütési idő végén.

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.

Újra elérkezett az együnk egy jó meleg levest időszak! LevesszezON!

Mentás-krémsajtos borsóleves parmezánchips-szel

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!