Sütőtökkrémleves másképp
Hozzávalók
4 személyre- 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
- 1 + 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 4-5 zsenge zsályalevél
- só, őrölt fekete bors
- 4 dl zöldségalaplé
- 2 dl kesudiótej (vagy habtejszín)
- 2 karéj magos kenyér
- 1 gerezd fokhagyma
- 20 dkg darált hús (sertés, marha)
- bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd egy sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Egy lábasban felhevítünk egy evőkanálnyi olívaolajat. Üvegesre pároljuk rajta a finomra aprított hagymát, rászórjuk a szintén apróra vágott zsályát és a sült tököt, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd botmixerrel krémesre törjük.
A kesudiótejet vagy tejszínt kikeverjük egy kevés levessel, majd a többihez csorgatjuk, és még egyet forralunk rajta.
A kenyeret felkockázzuk, és forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk.
A maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, megfuttatjuk rajta a megpucolt, finomra vágott fokhagymát. Rátesszük a darált húst, erős lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezután mérsékeljük a lángot, és átsütjük a húst, közben sózzuk, borsozzuk.
A kész levest a darált húsos feltéttel és a kenyérkockákkal tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszítjük.