Spárgás rizottó
A rizottót bármilyen verzióban nagyon szeretem, de szerintem ezt már mindenki tudja, aki olvassa a receptjeim. Ez most egy spárgával dúsított fogás: a fehér spárga, a parmezán és a krémes rizottó csoda klassz együtt.
Hozzávalók
4 személyre- 50 dkg fehér spárga
- só
- 1 kávéskanál cukor
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 35 dkg rizottó rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 1,2 l zöldség víz
- 8 dkg vaj
- 1 marék reszelt parmezán
- 8 baconcsík + egy kevés olaj a sütéshez
- aprított snidling a díszítéshez
Elkészítés
A spárgát megpucoljuk, majd enyhén sós, cukorral és citromlével ízesített vízben (lehetőleg állítva) roppanósra főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd a csúcsokat levágjuk, és a szárakat 1-2 cm-esre feldaraboljuk.
Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd megdinszteljük az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál vízzel. Mérsékeljük a lángot, és az vizet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst.
Közben a bacont serpenyőben, némi olajon vagy más tetszőleges zsiradékon átsütjük.
Amikor a rizs már megpuhult, az utolsó adag vízzel együtt a spárgadarabokat (a csúcsok kivételével) is hozzáadjuk. Készre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt. A spárgacsúcsokkal és sült baconnel tálaljuk, finomra aprított snidlinggel díszítjük.