Süssünk 5 hozzávalós sörös kenyeret a sörnap alkalmából!
Június 15-e a sör napja az Egyesült Királyságban. Azt gondolom, hogy muszáj lenne ezt itthon is bevezetnünk, elképesztő hiányát érzem egy ilyen ünnepnek. A sör ugyanis létfontosságú szereplője a nyári mindennapoknak. Nem igazán oltja a szomjat, viszont nagyon jól esik a nagy melegben. Nagyon jól ízesíthető, meglepően sok ízzel, különösen gyümölcsízekkel van jó összhangban. Arról nem is beszélve, hogy a sörnek rendkívül sokoldalú kulináris felhasználási módja is van, a párolástól kezdve a kenyér alapanyagig. És ki is lyukadtunk a mai témámig, ami a sörrel való kenyér sütés.
Nem véletlen a folyékony kenyér elnevezés, hiszen a kezdetekben a sör alapanyagai azonosak voltak a kenyérével: gabona és víz. Az élesztő később jött be a képletbe, és mindkét dolognál jól alakultak a dolgok. Viszont a mi szempontunkból most a sör és a kenyér kapcsolata a fontos, ami – láthatóan – összefonódik sok ezer éve.
Ezért aztán süssünk sörös kenyeret a nagy nap alkalmából, nagyon jó lesz! Viszonylag egyszerű dolgunk is lehet, főleg, ha nem akarjuk sokáig húzni a kenyérkészítést. Mindössze három alapanyag kell csak, ha tartasz otthon sütőporos lisztet; ha nem, akkor öt. Tehát: sör, liszt, sütőpor és cukor, na meg só.
Sütőporos lisztet egyébként úgy készíthetsz, hogy minden 15 dkg liszthez adj 2 tk. sütőport és ½ tk. sót.
Hozzávalók
- 375 g sütőporos liszt
- 0,33 l sör
- 3 tk cukor
- vaj a sütéshez
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Fakanállal keverd ki az alapanyagokat, majd öntsd kivajazott kenyérformába. Csorgass olvasztott vajat a tetejére, majd kb. 50 perc alatt süsd ropogós aranybarnára. Rácson hűtsd ki. Nehéz anélkül vágni, hogy morzsálódna, ez inkább egy olyan törős fajta kenyér. Finomnak viszont nagyon is finom, a maláta íze megbújik a háttérben, de jól érezhető.